Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η ξηρασία στην Ευρώπη, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή της ευρωζώνης σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οικονομικοί Κίνδυνοι από την Ξηρασία στην Ευρωζώνη
Η έλλειψη επιφανειακού νερού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ακραία επεισόδια ξηρασίας προκαλούν σημαντική μείωση της γεωργικής παραγωγής, αύξηση κόστους και περιορίζουν την υδροηλεκτρική ενέργεια αλλά και τις ποτάμιες μεταφορές, επιβαρύνοντας πολλούς τομείς της οικονομίας.
Αλυσιδωτές Επιπτώσεις σε Τουρισμό και Παραγωγή
Η μειωμένη ποσότητα νερού έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τον τουριστικό κλάδο σε αρκετές περιοχές, με απώλειες που υπολογίζονται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επιπλέον, το 72% των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη βασίζονται σε φυσικούς πόρους όπως το πόσιμο νερό, τα ψάρια, τα φρούτα και τα ιατρικά φυτά, καθιστώντας την οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη στη μείωση της διαθεσιμότητας αυτών των αγαθών.
Ευάλωτος Τομέας η Γεωργία και Περιφέρειες Υψηλού Κινδύνου
Η γεωργία πλήττεται περισσότερο, ειδικά στον νότιο ευρωπαϊκό χώρο όπου έως και το 30% της παραγωγής απειλείται σε σύγκριση με το 12% που καταγράφεται στη Φινλανδία. Η νότια Ευρώπη εμφανίζεται ως η πιο επηρεασμένη περιοχή, ενώ η ξηρασία επεκτείνεται και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με πρόσφατο παράδειγμα την επιδείνωση συνθηκών από τη Σκωτία μέχρι την Ολλανδία.
Αυξημένος Πληθωρισμός και Χρηματοπιστωτικοί Κίνδυνοι
Η ΕΚΤ επισημαίνει πως η έλλειψη νερού θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τόσο του νερού όσο και των τροφίμων, ενισχύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό. Παράλληλα, απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς πάνω από 1.300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια βρίσκονται σε τομείς ευάλωτους στην ξηρασία, αυξάνοντας τον κίνδυνο μη έγκαιρης αποπληρωμής.
Ενσωμάτωση Περιβαλλοντικών Κινδύνων στις Οικονομικές Εκτιμήσεις
Το σημαντικότερο συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ανάγκη ενσωμάτωσης των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το νερό, στους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κινδύνων. Η πρόληψη και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωζώνης στο μέλλον.