Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ανέφερε ότι η νίκη του συριακού λαού συνιστά και νίκη του τουρκικού λαού, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα έχει πρωτοκαθεδρία στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Ο αλ Τζολάνι επισήμανε τη σημασία της Τουρκίας, η οποία κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου άνοιξε τις πύλες της στους πρόσφυγες. Τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά την ανασυγκρότηση της χώρας: «Η Τουρκία έχει πολλές προτεραιότητες στην οικοδόμηση ενός νέου κράτους στη Συρία. Οικονομικές σχέσεις θα αναπτυχθούν, και είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τουρκία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Συρίας. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς και θα δημιουργήσουμε κοινές στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια, γιατί αυτή η νίκη αφορά και τους δύο λαούς».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα θα διοικείται βάσει του νόμου της Σαρία και αν θα υπάρχει παρέμβαση στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ο αλ Τζολάνι δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουν οι ειδικοί, αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα το συριακό δίκαιο και τις παραδόσεις της χώρας. Δε μπορεί μια χώρα να διοικείται με προσωπικές αντιλήψεις. Προσωπικά, δεν μου είναι εύκολο να πω ‘θέλω να επιβληθεί αυτό’. Η εφαρμογή του νόμου είναι το κεντρικό μας μέλημα».
Ο αλ Τζολάνι τόνισε την προτεραιότητα της ανασυγκρότησης της Συρίας, λέγοντας: «Δουλεύουμε σε πολλούς τομείς, όπως υποδομές, οικονομία, κοινωνική κατάσταση, ανθρώπινο δυναμικό και κρατική βούληση, αλλά και σε κρίσιμα ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, της αστυνομίας και του στρατού. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη Συρία και ο καλύτερος τρόπος είναι να τα ταξινομήσουμε και να τα λύσουμε ένα προς ένα».
Επιπλέον, ο αλ Τζολάνι απέρριψε τις φήμες περί διεθνούς συνωμοσίας πίσω από την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ από την εξουσία. «Δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και ΗΠΑ. Αυτές οι χώρες είχαν δικαίωμα στις ανησυχίες τους σχετικά με την εκδήλωση πολέμου, αλλά εμείς επιθυμούσαμε να απαλλαγούμε από το συγκεκριμένο καθεστώς» δήλωσε.