Η Τουρκία φαίνεται πως προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της στη Συρία, με σχέδια για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε πως η Άγκυρα επιδιώκει συνεργασία με τις νέες συριακές αρχές για την αξιοποίηση αυτών των πόρων καθώς και για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας.
Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη που επηρεάζει τη Συρία, υποστηρίζοντας τους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ τον προηγούμενο μήνα. Έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας έπειτα από μια δεκατριάχρονη εμφύλια σύρραξη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών να έχουν συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα.
Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Μπαϊρακτάρ επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία της Τουρκίας ενδέχεται να επισκεφθεί τη Συρία με σκοπό συζητήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια, την αποκατάσταση υποδομών και άλλα σημαντικά ζητήματα. «Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε άμεσα ηλεκτρική ενέργεια σε περιοχές της Συρίας που στερούνται, αρχικά μέσω εισαγωγών. Στη συνέχεια, θα επενδύσουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε.
«Η Συρία έχει επείγουσες ανάγκες σε όλους τους τομείς. Θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς ηγέτες για την ανάπτυξη ενός σχεδίου υποδομών», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στον Λίβανο μέσω Συρίας.
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η χώρα εξετάζει τρόπους εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Συρίας για την ανοικοδόμηση της χώρας, δεδομένου ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μειωθεί δραματικά λόγω του εμφυλίου πολέμου.
«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας, όπως η δημιουργία ενός πετρελαϊκού αγωγού από τη Συρία στην Τουρκία, που θα συνδέει τη χώρα και με το δίκτυο Ιράκ-Τουρκίας», σημείωσε, προβλέποντας μια στενότερη συνεργασία με τη Δαμασκό στον τομέα ενέργειας.
Η κατάσταση της Συρίας
Η Συρία αναγκάζεται να διαχειριστεί την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τις ασταθείς πολιτικές συνθήκες. Πριν από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή, οι κύριοι προμηθευτές της χώρας σε αργό πετρέλαιο ήταν το Ιράν και το Ιράκ. Ωστόσο, μετά την πτώση του Άσαντ, οι προμήθειες από το Ιράν διακόπηκαν, με τις εξαγωγές από την Ιρακινή πλευρά να έχουν υποστεί παύση από την αρχή του Δεκεμβρίου.
Η Συρία εξαρτιόταν από περίπου 120.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως από το Ιράκ, και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις προμηθειών, καθώς η πολιτική κατάσταση συνεχώς μεταβάλλεται.