Σημαντική πρόοδος παρατηρείται στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αιθιοπίας και Σομαλίας, δύο κρατών του Κέρατος της Αφρικής, καθώς συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις που προκλήθηκαν από μία αμφιλεγόμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αντίς Αμπέμπα και της αποσχισθείσας περιοχής Σομαλιλάνδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το al monitor, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο προσκαλώντας τον πρόεδρο της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχαμούντ, και τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Άμπιι Άχμεντ, χαρακτήρισε τη διαδικασία συμφιλίωσης “ιστορική”.
Ο Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες στην Άγκυρα: “Μετά από παρανοήσεις και παράπονα, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μία νέα αρχή, βασισμένη στην ειρηνική συνεργασία μεταξύ της Σομαλίας και της Αιθιοπίας.”
“Θερμά συγχαρητήρια στους αδελφούς μου για αυτήν την ιστορική συμφιλίωση,” προσέθεσε.
Η Αιθιοπία υπέγραψε συμφωνία με τη Σομαλιλάνδη την 1η Ιανουαρίου, παρέχοντας πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα με αντάλλαγμα την αναγνώριση της αποσχισθείσας περιοχής. Η Σομαλία, η οποία δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία της Σομαλιλάνδης, χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή “παραβίαση της κυριαρχίας” της και απείλησε με πόλεμο.
Από τον Ιούλιο, η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και η πρόσφατη συνάντηση σηματοδοτεί τις πρώτες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ των ηγετών.
Μετά τις διαπραγματεύσεις, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη “Διακήρυξη της Άγκυρας”, όπου επιβεβαιώνεται η εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας και το δικαίωμα της Αιθιοπίας για πρόσβαση στη θάλασσα.
“Οι πλευρές αναγνώρισαν τα δυναμικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη διασφάλιση πρόσβασης της Αιθιοπίας στη θάλασσα, χωρίς να παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας,” αναφέρεται στη δήλωση.
Επιπλέον, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε η Αιθιοπία να έχει αξιόπιστη και ασφαλή πρόσβαση στη θάλασσα μέσω διμερών συμφωνιών.
Η δήλωση καθόρισε επίσης τον Φεβρουάριο του 2025 ως προθεσμία για την έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες εντός τεσσάρων μηνών.
Ο πρόεδρος Μοχαμούντ χαρακτήρισε το έγγραφο “τέλος στη διαφωνία” ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο πρωθυπουργός Άχμεντ υπογράμμισε την επιθυμία της Αιθιοπίας για πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα ωφελήσει και τους γείτονές της.
“Ο αυξανόμενος πληθυσμός μας χρειάζεται αυτήν την πρόσβαση για να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας ανάγκες,” είπε.
Η επικείμενη συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να επιτύχει μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την παλιά με τη Σομαλιλάνδη, που είχε προκαλέσει ένταση στην περιοχή.
Η δήλωση υποδηλώνει ότι η Αιθιοπία θα μπορούσε να ανατρέψει τη συμφωνία με τη Σομαλιλάνδη αν διασφαλιστεί η πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω των τεχνικών συζητήσεων. Η Τουρκία, με στενούς στρατιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Αντίς Αμπέμπα, επιβεβαίωσε δημόσια την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας.