«Η Στρατηγική του Πούτιν: Μαστίγιο και Καρότο στη Δύση»

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ γύρω από την επιθυμία του να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ενδιαφέρον στη Μόσχα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πιο πρόσφατο μήνυμα του Τραμπ προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που εκφράστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, φαίνεται ότι σήμανε συναγερμό στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με μια διπλή στρατηγική. Από τη μία, η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του Τραμπ δεν έφεραν τίποτα καινούργιο. Στην ομιλία του, ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειές μας για μια ειρηνική λύση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προχωρούν. Είναι κρίσιμο να το τελειώσουμε αυτό, καθώς η εικόνα της σύρραξης είναι τρομακτική. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χαθεί. Δεν έχουμε δει ανάλογες σφαγές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Από την άλλη πλευρά, μόλις 24 ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ο Πούτιν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, εκφράζοντας ότι είναι «ανοιχτός» σε έναν διάλογο με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στη συνέντευξή του, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την προθυμία του να συζητήσει θέματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις τιμές των ενεργειακών πόρων, αναφέροντας ότι μια συνάντηση θα μπορούσε να είναι εποικοδομητική για τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, ο Πούτιν επαίνεσε τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έξυπνο και ρεαλιστή». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις που θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία. «Θα ήταν καλό για μας να συναντηθούμε και να συζητήσουμε ήσυχα όλα τα ζητήματα», είπε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η πρωτοβουλία εξαρτάται από τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε τη γνώμη ότι αν ο Τραμπ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2020, η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ενώ ο Πούτιν έκανε ανοίγματα προς τον Τραμπ, το Κρεμλίνο διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στη Δύση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να ελέγξει τη Βαλτική Θάλασσα».

«Η χρήση όρων όπως “έλεγχος” μόνο επιβεβαιώνει την πρόθεση του ΝΑΤΟ να μετατρέψει τη Βαλτική σε “λίμνη” του. Ωστόσο, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της με κάθε δυνατό τρόπο, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Μόσχας για την επιθυμία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γκρούσκο τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμεί την ειρηνική συνεργασία στη Βαλτική Θάλασσα, λέγοντας: «Θα θέλαμε η Βαλτική να παραμείνει μια θάλασσα διπλωματικής συνεργασίας και εμπορίου».

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις»

Ο Γκρούσκο επισήμανε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τη στάση των αντιπάλων της, τονίζοντας ότι οι ενέργειές της θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.

Οι δηλώσεις του Γκρούσκο έγιναν λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο πλαίσιο συνάντησης που εγένετο στην Ελσίνκι. Εκεί, ο Ρούτε ανακοίνωσε την εκκίνηση της συμμαχικής αποστολής «Baltic Sentry» για την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, όπως καλώδια μεταφοράς ενέργειας και δεδομένων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα