Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μια σημαντική δωρεά 50 εκατομμυρίων ευρώ στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, στα πλαίσια ενός μεγάλου προγράμματος αποκατάστασης που ανέρχεται συνολικά σε 262 εκατομμύρια ευρώ. Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας, που θα περιλαμβάνει και την ανάπτυξη μουσείων στο βασίλειο της Μέσης Ανατολής.
Στο πλαίσιο της νέας διμερούς συμφωνίας 10 σημείων, η Σαουδική Αραβία θα καλύψει σχεδόν το 20% των αναγκαίων κονδυλίων για την ανακαίνιση του Κέντρου Πομπιντού, το οποίο αναμένεται να παραμείνει κλειστό για εργασίες από το 2025 έως το 2030. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, οι εργαζόμενοι θα εργαστούν για την αναβάθμιση της ασφάλειας του κτιρίου και τον επανασχεδιασμό ορισμένων χαρακτηριστικών του, καθώς το μουσείο θα φιλοξενεί εκθέσεις σε άλλες τοποθεσίες.
Οι προγραμματισμένες ανακαινίσεις περιλαμβάνουν την αφαίρεση αμιάντου και την αύξηση της προσβασιμότητας, με το Πομπιντού να σχεδιάζει και την ίδρυση ενός νέου τμήματος για τη νεολαία, καθώς και πρωτοβουλίες για να καταστεί το κτίριο πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Euronews, οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, Rachida Dati και πρίγκιπας Bader bin Abdullah bin Farhan Al Saud, ανακοίνωσαν και άλλες εννέα πολιτιστικές συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού.
Η Γαλλία δεσμεύτηκε να συμβάλλει στη δημιουργία και ανάπτυξη μουσείων στη Σαουδική Αραβία, όπως ένα μουσείο φωτογραφίας στο Ριάντ που θα συνδέεται με την Εθνική Σχολή Φωτογραφίας της Αρλ. Επιπλέον, θα δουλέψει για την αποκατάσταση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και θα δανείσει έργα τέχνης στα τοπικά μουσεία.
Επίσης, η συνεργασία αυτή έρχεται μετά από μια προηγούμενη συμφωνία του 2018 που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της αρχαίας πόλης al-Ula σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, ενώ οι τρέχουσες προσπάθειες περιλαμβάνουν και τη βοήθεια στη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου στην ίδια περιοχή.
Μέλος του γαλλικού Τύπου δήλωσε στην εφημερίδα Art Newspaper ότι η συμφωνία αυτή συμβάλλει στην προσπάθεια προώθησης των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Σαουδικής Αραβίας, προσπαθώντας να δώσει μια πιο «ανοιχτή» εικόνα της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Σαουδική Αραβία είναι επίσης γνωστή για το υψηλό ποσοστό εκτελέσεων, με αναφορές του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο να αναφέρουν 304 θανατώσεις μόλις το 2024, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1990. Η νέα συμφωνία με τη Γαλλία μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια εξισορρόπησης αυτών των αρνητικών στοιχείων μέσω της προώθησης του πολιτισμού. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Σαουδαραβικό Όραμα 2030, το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.