Το χθεσινό γεγονός που «κατέκλυσε» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν η συνάντηση του πρώην Αλ Τζολάνι, νυν Αλ Σαράα, μεταβατικού προεδρού της Συρίας, με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, στην οποία παραβρέθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αλ Σαράα φάνηκε να αρνείται να χειραψία με τη Μπέρμποκ, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Αν και η «μη» χειραψία αποτέλεσε ένα από τα πιο συζητημένα θέματα, η συνάντηση είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία, καθώς αφορούσε τις ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης και τη νέα κατεύθυνση στη Συρία. Ο Αλ Σαράα υποδέχθηκε την Μπέρμποκ με υπόκλιση, καταδεικνύοντας την τήρηση του πρωτοκόλλου, χωρίς όμως να υπάρξει διάδραση στο θέμα της χειραψίας.
Φαίνεται πως η Μπέρμποκ, πλήρως ενημερωμένη για τις συνθήκες της συνάντησης, δεν αιφνιδιάστηκε από την κατάσταση. Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γερμανική ομάδα δήλωσε ότι ο νέος ηγέτης της Συρίας χαιρέτησε την Μπέρμποκ στο τέλος της συνάντησής τους, οδηγώντας έτσι σε ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της πίεσης.
Είναι ενδιαφέρον ότι η διαδικασία δεν περιλάμβανε μόνο την απουσία χειραψίας, αλλά και το γεγονός ότι η Αναλένα Μπέρμποκ ήταν η πρώτη γυναίκα Δυτική πολιτικός που δεν υποχρεώθηκε να καλύψει το κεφάλι της, κάτι που θα ήταν απαραίτητο σε άλλες χώρες όπως το Ιράν. Αυτό δείχνει μια μετατόπιση στη διπλωματική στρατηγική της Γερμανίας στην περιοχή.
Η Γαλλία και η Γερμανία φαίνονται αποφασισμένες να ξεκαθαρίσουν ότι το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων. Έχουν ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι εξελίξεις στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Συρίας θα είναι υπόθεση επίβλεψης από την Ευρώπη. Η Μπέρμποκ είπε σε δήλωσή της ότι χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων, δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια νέα και ενιαία Συρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του θέματος και για την Άγκυρα.
Πέρα από τα παραπάνω, είναι σαφές ότι Γαλλία και Γερμανία συζήτησαν και τις άμεσες υποδομές που χρειάζεται η Συρία. Οι γερμανικές και γαλλικές εταιρείες αναμένεται να διεκδικήσουν τμήματα από τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, με την επίσκεψη αυτή να ανοίγει τον δρόμο για έγκριση από την Κομισιόν σχετικά με την μερική άρση κυρώσεων που θα επιτρέψει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.
Η κίνηση αυτή της Γαλλίας και της Γερμανίας καθιστά τώρα πιο προσιτές πολλές επιλογές για τη Συρία και τον Αλ Σαράα, ο οποίος δεν μπορεί να αγνοήσει τις επείγουσες ανάγκες της χώρας του, ούτε να κλείσει τις πόρτες προς την Ευρώπη εξαιτίας των πιέσεων από τον Ερντογάν.