Η Πτώση του Άσαντ – Οι Αντάρτες Φτάνουν στη Δαμασκό

Η κατάσταση στη Συρία βαίνεται να επιδεινώνεται, καθώς οι τζιχαντιστές ενισχύουν τη θέση τους. Έχουν πλησιάσει μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, με την επαρχία Ντεράα να βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό τους, σύμφωνα με πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) και δηλώσεις στρατηγών τους.

Ο διευθυντής του OSDH, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επισημαίνει ότι η Ντεράα, το σημείο αφετηρίας της εξεγέρσεως το 2011 κατά του καθεστώτος Άσαντ, είναι πλέον πλήρως υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών αντάρτων. Ο διοικητής τους, Χασάν Άμπντελ Γάνι, δήλωσε ότι είναι “λιγότεροι από 20 χιλιόμετρα” μακριά από τη νότια είσοδο της Δαμασκού, αν και το υπουργείο Άμυνας της Συρίας αντέτεινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την παρουσία τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με το OSDH, ο στρατός φαίνεται να αποσύρεται από θέσεις του σε κοινότητες που βρίσκονται μόλις 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, τις οποίες πλέον ελέγχουν οι τοπικοί αντάρτες. Ο Γάνι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει στρατηγικής σημασίας θέσεις κοντά στην πρωτεύουσα και ότι “συνεχίζουν” την προέλασή τους.

Μετά την πτώση του Χαλεπιού την προηγούμενη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις βιώνουν δραματική πτώση σε πολλούς τομείς της χώρας, καθώς οι αντάρτες προχωρούν στην κατάληψη μεγάλων πόλεων και επιστρέφουν σε περιοχές όπου ο στρατός είχε θεωρηθεί ότι είχε τον έλεγχο για χρόνια. Οι μάχες επεκτείνονται σε άλλες περιοχές όπως η Χάμα και το Ντέιρ Εζόρ, ενώ οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει επίσης την Κουνέιτρα και άλλες πόλεις στο νότο.

Το καθεστώς Άσαντ στρατηγικά στρέφεται προς τη Χομς, όπου οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των ανταρτών έχουν αρχίσει, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις για την προστασία της περιοχής. Δυστυχώς, οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον χαμό αθώων πολιτών, με πληροφορίες για τουλάχιστον επτά θανάτους πολιτών στη Χομς από τα πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, οι τζιχαντιστές επεκτείνουν την επιρροή τους σχεδόν σε ολόκληρη τη νοτιοδυτική Συρία, καταλαμβάνοντας ζωτικής σημασίας οδικές αρτηρίες που συνδέουν τη Δαμασκό με την Ιορδανία. Ο συριακός στρατός, αν και δηλώνει ότι προχωρά σε αναδιάταξη, δεν παραδέχεται απώλειες εδάφους.

Η ταχεία εξέλιξη των γεγονότων προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλές αραβικές χώρες, με το Κατάρ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, με πολλές αραβικές χώρες να του προτείνουν να ασκήσει την εξουσία του από το εξωτερικό. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και ότι η Ρωσία επιδιώκει διάλογο μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της “νόμιμης αντιπολίτευσης”.

Ξεκάθαρα, οι αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ έχουν χαρακτηριστεί “τρομοκράτες” από τον Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε την απαγόρευση επιτρεπόμενων εδαφών σε τρομοκρατικές ομάδες. Η απομονωμένη κατάσταση του Άσαντ είναι προφανής, καθώς η Ρωσία είναι απασχολημένη με την Ουκρανία ενώ οι σύμμαχοί του, όπως η Χεζμπολάχ και το Ιράν, έχουν περιοριστεί από επιθέσεις και συγκρούσεις που πλήττουν τους πόρους τους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα