Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, γνωστός ως Νοτρ-Νταμ, ανοίγει ξανά τις πόρτες του σήμερα, πέντεμισι χρόνια αφότου υπέστη σοβαρές ζημιές από μια καταστροφική φωτιά που έκαψε το βέλος και την οροφή του, καθιστώντας τον σχεδόν αχρηστευμένο.
Αυτό το μνημείο 860 ετών, σημείο αναφοράς τόσο για τη Γαλλία όσο και για το Παρίσι, έχει αποκατασταθεί προσεκτικά με μια νέα οροφή και βέλος. Τα λευκά και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία του τώρα λάμπουν περισσότερο από ποτέ. Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, οι Παριζιάνοι και οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν με τρόμο καθώς το βέλος και η οροφή κατέρρευσαν από τη φωτιά, απειλώντας την καμπάνα και ολόκληρη τη δομή, η οποία απέφυγε την ολοκληρωτική καταστροφή. «Ο πλανήτης συγκλονίστηκε εκείνη την ημέρα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πριν από την τελετή επαναλειτουργίας. «Ελπίζω ότι το σοκ της επαναλειτουργίας θα είναι εξίσου ισχυρό με αυτό της φωτιάς, αλλά θα είναι ένα σοκ ελπίδας».
Ο Μακρόν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα του, θα έχει την ευκαιρία να ανακουφιστεί από τα προβλήματα αυτά καλωσορίζοντας τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ της Βρετανίας, και άλλους διεθνείς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προεδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην τελετή που θα αρχίσει γύρω στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα).
Αργά χθες το βράδυ, εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, το γραφείο του Μακρόν και η Αρχιεπισκοπή του Παρισιού ανακοίνωσαν ότι οι τελετές θα διεξαχθούν αποκλειστικά στο εσωτερικό του ναού, αντί να πραγματοποιηθεί η δημοσία ομιλία όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
«Φοβάμαι ότι θα συγκινηθώ όταν μπω, καθώς θα είναι πολύ συναισθηματική στιγμή», δήλωσε η Σεσιλιά Ντε Βαργκάς, μέλος της χορωδίας που θα συμμετάσχει. «Παρά το κακό που συνέβη, υπάρχει μια θετική πλευρά, βλέποντας πώς όλοι οι Γάλλοι λειτούργησαν για να επαναφέρουν τον καθεδρικό ναό τόσο γρήγορα».
«Πολλοί μου έλεγαν, ‘θέλουμε πίσω τον καθεδρικό ναό όπως ήταν’. Αλλά θα είναι πολύ πιο όμορφος», υποσχέθηκε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Παρισίων, Λοράν Ούλριχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Χιλιάδες τεχνίτες – ξυλουργοί, λιθοξόοι και βιτρώ – έχουν εργαστεί διαρκώς τα τελευταία πέντε χρόνια, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές για να αποκαταστήσουν ό,τι χάθηκε στη φωτιά.
«Η Νοτρ-Νταμ είναι κάτι παραπάνω από ένα τοπικό ή εθνικό μνημείο. Είναι παγκόσμιο μνημείο», δήλωσε ο ιστορικός Νταμιάν Μπερν. «Είναι ένα σύμβολο που μας καθησυχάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς», προσθέτει, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για την αποκατάσταση της Νοτρ-Νταμ.
Η θεμέλιος λίθος του καθεδρικού ναού τέθηκε το 1163 και η κατασκευή του συνεχίστηκε τον επόμενο αιώνα, ενώ έχουν γίνει ανακαινίσεις και προσθήκες κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.
Ο Βίκτωρ Ουγκό, μέσω του μυθιστορήματός του «Η Παναγία των Παρισίων» το 1831, βοήθησε να γίνει ο ναός εμβληματικός για το Παρίσι και τη Γαλλία. Ο Κουασιμόδος, ο κεντρικός χαρακτήρας, έχει εμπνεύσει πολλές ταινίες, όπως τον γνωστό κινούμενο χαρακτήρα της Disney.
Η αποκατάσταση του ναού έχει συγκεντρώσει πάνω από 840 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές παγκοσμίως, και έτσι υπάρχουν πόροι για επιπλέον επενδύσεις στο κτίριο. Αναμένοντας περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, η Καθολική Εκκλησία ελπίζει σε μια νέα εποχή για τον καθεδρικό ναό.
Όποιος είναι τυχερός, θα έχει την ευκαιρία να τον επισκεφτεί το βράδυ στις 5:30 μ.μ. με 8 μ.μ., αν και αναμένονται μεγάλες ουρές. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επισκέπτες μπορούν πλέον να κλείσουν δωρεάν εισιτήριο μέσω του ιστότοπου, κοινωνικών δικτύων ή ειδικής εφαρμογής για την ίδια ημέρα ή για μία ή δύο ημέρες αργότερα. Για όσους δεν έχουν προγραμματίσει κράτηση, θα υπάρχει και στόχος στην είσοδο.