Η παγκόσμια ζήτηση για το matcha απειλεί τις ιαπωνικές φυτείες τσαγιού με έλλειψη νερού

Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το ιαπωνικό matcha έχει δημιουργήσει σημαντικές ελλείψεις και προκλήσεις στην παραγωγή και διανομή του.

Η άνοδος της δημοτικότητας του matcha σε παγκόσμιο επίπεδο

Τα τελευταία χρόνια, το matcha πράσινο τσάι σε σκόνη έχει γίνει βασικό στοιχείο της δυτικής κουλτούρας, με εφαρμογές από το παραδοσιακό ποτό μέχρι τα matcha παγωτά και ροφήματα σε δημοφιλή αλυσίδες όπως το Starbucks. Αυτή η ζήτηση οδήγησε στην εκτόξευση της αγοράς matcha, που διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις έναν χρόνο, αλλά παράλληλα δημιούργησε έντονες ελλείψεις ακόμη και στα πιο εξειδικευμένα μπαρ και καταστήματα, όπως το Kettl Tea στο Λος Άντζελες.

Προκλήσεις στην παραγωγή και διανομή του τσαγιού matcha

Στη Σαγιάμα, βορειοδυτικά του Τόκιο, η οικογένεια Οκουτόμι, 15η γενιά στην παραγωγή τσαγιού, αντιμετωπίζει υπερβολικές παραγγελίες, οδηγώντας ακόμη και σε προσωρινή παύση νέων παραγγελιών. Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής του matcha περιλαμβάνει τη σκίαση των φύλλων “tencha” για εβδομάδες προκειμένου να ενισχυθεί η θρεπτική αξία, τη χειροκίνητη αφαίρεση των νεύρων, και τη λεπτή άλεση σε ειδικά μηχανήματα.

Κοινωνικές τάσεις και αυξανόμενη προσέγγιση DIY

Η επιθυμία των καταναλωτών να παρασκευάζουν μόνοι τους το matcha έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως επισημαίνει ο Σιγκεχίτο Νισικίντα, υπεύθυνος μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής. Πολλοί ενδιαφέρονται να αναπαραγάγουν τις διαδικασίες που βλέπουν σε κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που τροφοδοτεί περαιτέρω τη ζήτηση.

Οικονομικές και γεωργικές δυσκολίες του κλάδου matcha

  • Οι αμερικανικοί δασμοί στις ιαπωνικές εισαγωγές που σήμερα ανέρχονται στο 10% και ενδέχεται να αυξηθούν στο 24%, επιβαρύνουν τον τομέα και οδηγούν σε ανεβασμένες τιμές.
  • Οι φυτείες τσαγιού στην Ιαπωνία έχουν μειωθεί κατά 75% τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς η γερασμένη αγροτική κοινότητα δυσκολεύεται να βρει διαδόχους.
  • Η επέκταση των καλλιεργειών αποτελεί επιθυμητή λύση αλλά εγκυμονεί κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας του matcha, ειδικά σε μικρές αγροτικές περιοχές.

Προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον

Παρόλη την κρίση στην παραγωγή και τις ελλείψεις, η ζήτηση για αυθεντικό matcha παραμένει ισχυρή, με καταναλωτές που επιθυμούν να απολαύσουν το ποτό προτού εξαντληθούν τα αποθέματα. Η ιαπωνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή, όμως τα προβλήματα διάδοσης και ποιότητας παραμένουν σημαντικά εμπόδια.

aljazeera.com

δειτε ακομα

δειτε ακομα