Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, εξέφρασε την Πέμπτη την κατηγορηματική του αντίθεση στην προοπτική επέκτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων που στοχεύουν πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η Βουδαπέστη δεν επιθυμεί να θέσει εμπόδια σε πιθανές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση στην Ουκρανία.
Τα υφιστάμενα μέτρα περιορισμού έχουν ήδη επιβληθεί σε περισσότερα από 2.400 άτομα και οργανισμούς. Στη λίστα περιλαμβάνονται προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης («οι 27») καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανανεώσουν τις κυρώσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
«Ασκείται τεράστια πίεση στην Ουγγαρία για να συναινέσουμε στην παράταση του καθεστώτος κυρώσεων για ένα διάστημα έξι μηνών», τόνισε ο Πέτερ Σιγιάρτο σε δηλώσεις του στην ουγγρική κρατική τηλεόραση, στο περιθώριο επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι εμφανές ότι ορισμένοι φιλοπόλεμοι Ευρωπαίοι πολιτικοί (…) επιδιώκουν την ταχεία λήψη αποφάσεων, με απώτερο σκοπό να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε διαδικασία οικοδόμησης ειρήνης. Ωστόσο, εμείς δεν θα συμφωνήσουμε με αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «πρέπει να δοθεί χρόνος για την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής για το θέμα της Ουκρανίας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει συνολικά 16 πακέτα κυρώσεων προς τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η ΕΕ δείχνει απροθυμία να εγκαταλείψει αυτό το εργαλείο πίεσης, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Παρόλο που η Ουγγαρία έχει ψηφίσει υπέρ όλων των προηγούμενων πακέτων κυρώσεων, συχνά έχει επιδιώξει να μετριάσει τις επιπτώσεις τους ή να καθυστερήσει την εφαρμογή τους.
Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, παραμένει ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρούν στενές σχέσεις τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η ουγγρική κυβέρνηση αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και, τον Ιανουάριο, ο Όρμπαν απείλησε να ασκήσει βέτο στην παράταση των κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να ασκήσουν πιέσεις στην Ουκρανία για να επιτρέψει εκ νέου τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Παρόλα αυτά, τελικά έδωσε την συγκατάθεσή του.