«Η Ουκρανία και η μάχη του αερίου: Η συμβολή του αμερικανικού LNG»

Σε πρόσφατο άρθρο τους, οι Financial Times εξετάζουν τις στρατηγικές κινήσεις της Ουκρανίας, η οποία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να κλείσει τους αγωγούς που μεταφέρουν ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του Κιέβου διαμορφώνει τη στρατηγική της σε πλήρη συνεργασία με τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου δεν θα επιτρέπει τη διέλευση ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών της, οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν μάλλον μέτριες.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξέδωσαν μετρημένες δηλώσεις, κυρίως εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έπρεπε να συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία μπροστά σε ενέργειες που θεωρούν ότι «πλήττουν» τα συμφέροντα των μελών της. Η Κομισιόν δεν αντέδρασε επίσημα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα συνεχείς επαφές του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Λίγες εβδομάδες πριν από το τέλος του 2024, το Κίεβο κρατά σταθερή στάση και, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους Financial Times, έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες που θα ενισχύσουν την ενεργειακή του αυτονομία τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουκρανία παρέλαβε χθες το πρώτο πακέτο αμερικανικού LNG, το οποίο παραδόθηκε μέσω ελληνικών πηγών. Η Ukrainia έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με την Ελλάδα για περαιτέρω προμήθειες LNG, σκοπεύοντας να κρατήσει ένα ποσοστό για εσωτερική χρήση και να πωλήσει το υπόλοιπο στην Ευρώπη.

Αυτή η στρατηγική εμπεριέχει τρία καθοριστικά συμπεράσματα: οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως ενημερωμένες για την αποστολή του LNG στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει το πράσινο φως, αποκλείοντας ωστόσο την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από τη διαδικασία, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να πουλήσει αέριο στην Ευρώπη.

Η αρχή του 2025 φέρνει μια νέα, δυναμική πρωτοβουλία από την Ουκρανία, η οποία έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για τα επόμενα βήματά της. Επιπλέον, αφουγκράζεται την προθυμία να στηρίξει το νέο δόγμα του Αμερικανού Προέδρου, «πλημμυρίζοντας» την Ευρώπη με αμερικανική ενέργεια.

Η Μόσχα αναμένεται να υποστεί πλήγμα, όπως φαίνεται από την δημόσια έκκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Πολωνία για να ανοίξει έναν αγωγό που παραμένει κλειστός από το 2022. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ωστόσο, δείχνει δισταγμό να ανταποκριθεί σε τέτοιες πιέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το 2025 προβλέπεται να είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για την Ουκρανία, ακόμη και αν η ένταση ενισχυθεί από την προμήθεια αμερικανικού φυσικού αερίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα