Η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα δεν διαφέρει από του 2015

Οι συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαίνεται να οδηγούν σε μια συμφωνία που μοιάζει πολύ με εκείνη του 2015.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατευθύνονται προς μια συμφωνία που δεν αποκλίνει σημαντικά από την αρχική του 2015. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει την εν λόγω συμφωνία ως την «χειρότερη στην Ιστορία» και απέσυρε τη χώρα του από αυτή το 2018.

Τρεις Γύροι Συνομιλιών και Αναβολή

Κατά τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ιρανοί αντιπρόσωποι πραγματοποίησαν τρεις γύρους συνομιλιών. Στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας που θα περιόριζε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Ένας τέταρτος γύρος, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Ρώμη το Σάββατο, αναβλήθηκε για νέα ημερομηνία, όπως ανακοίνωσε αργότερα το Ομάν, η χώρα που μεσολάβησε στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

Το Πλαίσιο της Νέας Συμφωνίας

Ένα αρχικό πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση, διατηρεί τον πυρήνα της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015, γνωστής ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA). Οι πηγές, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τόνισαν ότι μια νέα συμφωνία δεν αναμένεται να διαφέρει ριζικά από την προηγούμενη.

Πιθανές Διαφορές και Απαιτήσεις

Μεταξύ των πιθανών διαφορών περιλαμβάνεται η επέκταση της διάρκειας της συμφωνίας σε 25 χρόνια. Αναμένεται επίσης αυστηροποίηση της επαλήθευσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και επέκταση των λεγόμενων «ρητρών λήξης ισχύος». Οι ρήτρες αυτές «παγώνουν» ορισμένες πτυχές του προγράμματος, χωρίς όμως να τις καταργούν εντελώς.

Σε αντάλλαγμα για τους περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου, η Τεχεράνη έχει απαιτήσει ακλόνητες εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, όπως συνέβη επί προεδρίας Τραμπ.

Μία ανώτερη περιφερειακή πηγή ανέφερε ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση για τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν επικεντρώνεται στο αν το Ιράν «θα διατηρήσει ένα μέρος αυτών -αραιωμένο- εντός της χώρας, ενώ θα στείλει ένα άλλο μέρος στο εξωτερικό, πιθανώς στη Ρωσία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ιράν έχει προτείνει ακόμη και την ιδέα της πώλησης εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, το Ιράν λειτουργεί περίπου 15.000 φυγοκεντρητές, ενώ βάσει της JCPOA του 2015, του επιτρεπόταν η λειτουργία περίπου 6.000.

«Ουσιαστικά, οι διαπραγματεύσεις διαμορφώνονται προς μια “JCPOA 2”, με ορισμένες προσθήκες που θα επιτρέπουν στον Τραμπ να το παρουσιάσει ως νίκη, ενώ το Ιράν θα μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμά του στον εμπλουτισμό», τόνισε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα