Η Ρωσία και η Κίνα εκφράζουν την ανησυχία τους για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος», φοβούμενοι τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος.
Κριτική στη Στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος: Το Σχέδιο «Χρυσός Θόλος για την Αμερική»
Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν σήμερα έντονη κριτική σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Σιδηρούς Θόλος», όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο.
Σε κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, οι δύο χώρες χαρακτήρισαν το πρόγραμμα «Χρυσός Θόλος για την Αμερική» ως <αναστατωτικό για την παγκόσμια σταθερότητα>.
Η Μόσχα και το Πεκίνο θεωρούν ότι το σχέδιο αυτό συνεπάγεται <την επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων στο διάστημα>, μετατρέποντάς το δυνητικά σε «πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης». Οι δύο δυνάμεις αντιτίθενται στην «χρήση του διαστήματος για σκοπούς ένοπλης αντιπαράθεσης» και ζητούν την έναρξη διεθνών διαβουλεύσεων με στόχο «μια συμφωνία για την πρόληψη της ανάπτυξης όπλων στο διάστημα».
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» για την προστασία του αμερικανικού εδάφους. Η ονομασία παραπέμπει στο επιτυχημένο αμυντικό σύστημα του Ισραήλ. Ο Τραμπ ζήτησε την κατάρτιση σχεδίου για την υλοποίηση μιας «αντιπυραυλικής ασπίδας νέας γενιάς» ικανής να αναχαιτίζει «βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους» καθώς και «προηγμένες αεροπορικές επιθέσεις», περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη μέσων αναχαίτισης στο διάστημα.
Ρωσία και Κίνα Ενισχύουν τη Συνεργασία: Μια «Φιλία από Ατσάλι» Απέναντι στη Δύση
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν μια <«ακλόνητη φιλία»>, καθώς οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση.
Κατά τις συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες παρουσιάστηκαν ως υπέρμαχοι μιας νέας παγκόσμιας τάξης, χωρίς την κυριαρχία των ΗΠΑ.
Ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο πιο προβεβλημένος από τους πάνω από 20 ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη Μόσχα την εβδομάδα αυτή για τον εορτασμό των 80 ετών από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Σι επεσήμανε ότι η Ρωσία και η Κίνα, ως παγκόσμιες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της «μονομερούς προσέγγισης και του εκφοβισμού» – μια έμμεση αναφορά στις ΗΠΑ.
Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Δυτικές χώρες κατηγορούν το Πεκίνο ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας, βοηθώντας τη Μόσχα να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.
Η σύμπραξη των δύο χωρών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κοινή τους αντίθεση προς τη Δύση, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούν για επιβολή ηγεμονίας στις διεθνείς σχέσεις.
Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, Πούτιν και Σι δήλωσαν πεπεισμένοι ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της εξάλειψης των «γενεσιουργών αιτιών» του, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Σι έφθασε χθες στη Μόσχα και έγινε δεκτός θερμά στο Κρεμλίνο από τον Πούτιν και μια ρωσική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, περιλαμβάνοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους και επικεφαλής μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων, όπως ο διευθυντής της Rosatom, ο επικεφαλής της Rosneft και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Ο Κινέζος πρόεδρος θα παραστεί μαζί με τον Πούτιν στην στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία θα συμμετάσχουν και Κινέζοι στρατιώτες.