Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διορισμό της Μόργκαν Ορτάγκους ως αναπληρώτριας ειδικής απεσταλμένης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η Ορτάγκους θα συνεργάζεται στενά με τον ειδικό απεσταλμένο Στίβεν Γουίτκοφ, ο οποίος ανέλαβε τον Νοέμβριο και θεωρείται καίριας σημασίας για την περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες συγκρούσεις.
Η Ορτάγκους, η οποία υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2019 έως το 2021, ήταν μέλος της ομάδας που συνεργάστηκε για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, προσπαθώντας να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών.
Ο Τραμπ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι πιστεύει πως η Ορτάγκους θα συνεργαστεί άψογα με τον Γουίτκοφ: «Είμαι σίγουρος ότι η Μόργκαν θα υπάρξει πολύτιμος συνεργάτης για τον Στιβ, του οποίου ηγέτης είναι εξαιρετικός. Περιμένουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα».
Πάντως, ανέφερε ότι: «Η Ορτάγκους δεν ήταν πάντα μαζί μου, αλλά ελπίζω να έχει μάθει το μάθημά της», αναφερόμενος σε παλαιότερες επικρίσεις που της είχε ασκήσει κατά την προεδρική εκστρατεία του 2016.
Η Ορτάγκους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την τοποθέτησή της, λέγοντας: «Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ την πατρίδα μου σε αυτήν τη σημαντική διπλωματική θέση».
Ισχυροί δεσμοί με το Ισραήλ
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ορτάγκους είναι Εβραία και εκφράζει περηφάνια για την εμπλοκή της: «Ο σκοπός μας είναι να επιτύχουμε ειρήνη και σταθερότητα σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις». Θεωρεί τον νέο της ρόλο «μικρό αλλά σημαντικό βήμα» προς αυτόν τον σκοπό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ορτάγκους είχε την υποστήριξη του Τραμπ στην υποψηφιότητά της για τις Ρεπουμπλικανικές προκριματικές εκλογές στο Τενεσί το 2022, αν και τελικά αποκλείστηκε.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ εξέφρασε την άποψη ότι «η Μόργκαν κατανοεί τη Μέση Ανατολή καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον που γνωρίζω», τονίζοντας την εμπειρία της στη Σαουδική Αραβία και τους στενούς δεσμούς της με το Ισραήλ.
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ
Στο μεταξύ, πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πρόθεσή του να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.
Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει βλήματα, πυραύλους για αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και προηγμένα συστήματα GPS. Σύμφωνα με τους New York Times, η παράδοση ορισμένων όπλων θα απαιτήσει αρκετά χρόνια.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ύστερα από το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις, περιλαμβανομένης και της διακοπής πωλήσεων όπλων.
«Στον πάγο» οι διαπραγματεύσεις
Ο Τραμπ έχει καλέσει για άμεση κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η αισιοδοξία που είχε εκφραστεί για τις έμμεσες συνομιλίες Χαμάς – Ισραήλ έχει μειωθεί σημαντικά.
Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ η Αίγυπτος κατηγορεί το Ισραήλ για παρακώλυση της διαδικασίας.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει, με τουλάχιστον 150 θανάτους να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα παιδιά πλήττονται σοβαρά, τόσο εξαιτίας των συγκρούσεων όσο και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Αναφορικά με το Λίβανο, το Ισραήλ έχει ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόθεσή του να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του, υποστηρίζοντας ότι οι δυνατότητες της Χεζμπολάχ δεν έχουν εξουδετερωθεί πλήρως. Επιπλέον, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να εμποδίσει την επιστροφή των κατοίκων του νότου Λιβάνου στις εστίες τους.
Η λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τον Αμερικανό στρατηγό Τζάσπερ Τζέφερς, που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των όρων της εκεχειρίας.
Από την έναρξη της εκεχειρίας, ο Λίβανος καταγγέλλει επανειλημμένα το Ισραήλ για παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός, με αναφορές για θανάτους Λιβανέζων στρατιωτών.