«Λυπάμαι να ανακοινώσουμε ότι το TikTok ενδέχεται να κλείσει στις 19 Ιανουαρίου», δήλωσε η γνωστή πλατφόρμα μέσω του λογαριασμού της στο Χ, το βράδυ της Παρασκευής, αν δεν υπάρξει εγγύηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει τη λειτουργία της στην Αμερική.
Η κυβέρνηση ωστόσο παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με την εξέλιξη αυτή.
Το TikTok έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε μία νομική αντιπαράθεση με βάση τον νόμο που ψηφίσθηκε από το Κογκρέσο τον Μάρτιο του 2024, ο οποίος υποχρεώνει τη μητρική εταιρεία ByteDance να πωλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025. Διαφορετικά, υποχρεούται να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα.
Στην χθεσινή του απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του TikTok, που ζητούσε να αναστείλει την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το TikTok προσφέρει σε πάνω από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς έναν σημαντικό χώρο έκφρασης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης», δήλωσαν οι εννέα δικαστές ομοφώνως. Ωστόσο, πρόσθεσαν, «το Κογκρέσο εκτίμησε ότι η απαγόρευσή του είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια».
Η απαγόρευση που ανακοινώθηκε θα ισχύσει από τις 19 Ιανουαρίου, απαγορεύοντας την εγκατάσταση της εφαρμογής σε νέους χρήστες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple και της Google.
Πάντως, οι υπάρχοντες χρήστες θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή, αν και οι υπηρεσίες τους αναμένεται να περιοριστούν και τελικά να σταματήσουν, καθώς άλλες εταιρείες δεν θα μπορούν να υποστηρίζουν το TikTok.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε: «Η εφαρμογή του νόμου θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση που αναλαμβάνει τη Δευτέρα».
Αντίθετα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επισήμανε την Παρασκευή ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την εφαρμογή του νόμου, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες.
Το TikTok από την πλευρά του δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις αυτές «δεν προσέφεραν την απαιτούμενη σαφήνεια και σιγουριά στους παρόχους υπηρεσιών που συμβάλλουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης στο TikTok για περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς».
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε επανειλημμένα την επιθυμία του να παραμείνει η πλατφόρμα διαθέσιμη στην Αμερική, και είχε απευθύνει σχετικό αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς όμως επιτυχία.