Η Λεπέν στοχεύει στον Μακρόν μετά την ήττα του Μπαρνιέ

Ο στόχος της Μαρίν Λεπέν είναι διπλός, σύμφωνα με τους επικριτές της: να δημιουργήσει αναταραχή και να εκθρονίσει τον Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία της Γαλλίας.

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι αντιπαραθέσεις στον γαλλικό πολιτικό στίβο εντείνονται, καθώς η χώρα περνάει μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις της ιστορίας της. Ο ιστότοπος Politico αναλύει αυτή την κατάσταση, αναγνωρίζοντας ότι οι επικριτές της Λεπέν έχουν δίκιο στα συμπεράσματά τους.

Από την εκλογή του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ τον Σεπτέμβριο, η ακροδεξιά έχει γίνει πιο επιδραστική, επιδιώκοντας να λάβει θεσμική αναγνώριση και ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, οι επιδιώξεις της Λεπέν δεν φαίνεται να ικανοποιούνται.

Αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν, φαίνεται ότι ο Μπαρνιέ και η κυβέρνηση του θα είναι εκείνοι που θα υπερψηφιστούν σε μια ψήφο μομφής την Τετάρτη, σημειώνοντας τη βραχύτερη θητεία στον πενταετή θεσμό της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας, που υπάρχει από το 1958.

Η ψήφος μομφής προήλθε από την αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη στήριξη της Λεπέν για έναν προϋπολογισμό που θα αύξανε τα δημόσια έσοδα κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών. Παρά τις παραχωρήσεις που έγιναν για να καλυφθούν οι ανησυχίες της, η ομάδα του Μπαρνιέ υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις της Λεπέν ήταν καταρχήν υπερβολικές και ποτέ δεν ικανοποιούνταν.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο στόχος της Λεπέν είναι να διευρύνει τον πολιτικό αναβρασμό στη Γαλλία.

Η δημιουργία ενός κεντρικά ελλειμματικού κράτους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολιτική κρίση, που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, και πιθανώς να ανοίξει τον δρόμο για μια κυβέρνηση που θα είναι ακόμα πιο αντίθετη προς την ατζέντα του Εθνικού Συναγερμού.

Ένας συντηρητικός αξιωματούχος του Μπαρνιέ σημείωσε ότι οι απαιτήσεις της Λεπέν άλλαξαν συνεχώς κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό. “Την Κυριακή, παρουσίασε μια 17η διαφορετική εκδοχή των αιτημάτων της”, πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν ελάχιστα ανταγωνίζονταν τις προσδοκίες της.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Tribune, η Λεπέν φέρεται να δήλωσε ότι θα χρειάζονταν μόνο μια παραχώρηση σε φαρμακευτικές τιμές ή στις συντάξεις για να στηρίξει τη κυβέρνηση του Μπαρνιέ, ωστόσο, ζήτησε αργότερα και τα δύο.

“Όταν παρατηρούμε συνεχείς παραχωρήσεις οι οποίες δε φαίνονται να είναι επαρκείς, δημιουργούνται υπόνοιες ότι όλα αυτά ήταν απλώς μια τακτική”, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Και έτσι έρχεται το ώριμο ερώτημα σχετικά με τον Μακρόν.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Λεπέν επιδιώκει να αναγκάσει τον πρόεδρο –το κεντρώο σύμβολο όσων απεχθάνεται– να παραιτηθεί.

Έως τώρα δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραίτησή του, αλλά δεν έχει απορρίψει την ιδέα.

“Η διάταξή μας είναι σαφής”, δήλωσε ο Μακρόν το προηγούμενο βράδυ, υπογραμμίζοντας ότι “σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τρεις επιλογές: ανασχηματισμός κυβέρνησης, διάλυση της κυβέρνησης ή παραίτηση”.

Αυτό καθιστά σαφές ποιο είναι το τελικό σχέδιο της Λεπέν.

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν ετοιμάζεται να παραιτηθεί. “Εκλέχτηκα δύο φορές από τον γαλλικό λαό”, είπε. “Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους με όλες μου τις δυνάμεις μέχρι το τέλος της θητείας μου.”

Μια παραίτηση του Μακρόν θα προκαλούσε σεισμικές αλλαγές στη Γαλλία, καθώς οι προεδρικές εκλογές απέχουν τουλάχιστον δύομισι χρόνια και καμία σύγχρονη ηγεσία δεν έχει παραιτηθεί παρ’ οτι έχουν υπάρξει θύελλες στη Γαλλία, εκτός από τον Σαρλ ντε Γκωλ το 1968.

Παρ’ όλα αυτά, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κρίνεται ευνοϊκή για τη βάση του Εθνικού Συναγερμού. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να παραιτηθεί αν ανατραπεί η κυβέρνηση Μπαρνιέ, με το ποσοστό στους υποστηρικτές της Λεπέν να φθάνει το 87%.

“Οι ψηφοφόροι μας είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση,” ανέφερε ένας βουλευτής της ακροδεξιάς. “Κανείς δεν θέλει να ενοχοποιήσει τον Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά να εξελιχθεί το θέμα στον Μακρόν.”

Αυτή η αντίληψη δεν περιορίζεται μόνο στους υποστηρικτές της Λεπέν. Αριστεροί βουλευτές, που κέρδισαν τον κεντρώο τομέα του Μακρόν στις εκλογές του Ιουλίου, καλούν επίσης τον πρόεδρο να παραιτηθεί μετά την αγνόηση των αιτημάτων τους.

Ενώ η παραίτηση του Μακρόν δεν θα έλυνε το πολιτικό αδιέξοδο, θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα δημοκρατική αρχή για την Γαλλία και μια μοναδική ευκαιρία για τη Λεπέν, καταλήγει το Politico.

δειτε ακομα

δειτε ακομα