Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νέα στρατηγική στήριξης για τα νησιά, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές.
Στρατηγική για την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης
Η ΕΕ προχωρά σε άμεση διαβούλευση για τη δημιουργία ειδικής στρατηγικής που θα στηρίξει τα νησιά, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Ραφαέλε Φίτο.
Η πρωτοβουλία αφορά κυρίως τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και άλλες νησιωτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών τους.
Αύξηση πόρων για την πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών
Η ενδιάμεση επανεξέταση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027 ολοκληρώθηκε το 2024, με αποτέλεσμα την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της αλληλεγγύης και της επείγουσας βοήθειας.
Στον ελληνικό χώρο, ειδικά στη διαχείριση κινδύνου καταστροφών με έμφαση στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, έχουν δεσμευτεί 1 δισ. ευρώ σε εθνικό επίπεδο και ακόμη 10,5 εκατ. ευρώ σε περιφερειακά προγράμματα.
Στήριξη τοπικών και περιφερειακών αρχών για την αντιμετώπιση κρίσεων
Ο ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης τονίζει την ανάγκη για στοχευμένους άξονες προτεραιότητας στην ΕΕ, ώστε να βοηθηθούν αποτελεσματικά οι νησιωτικές περιοχές. Ζήτησε επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την προετοιμασία των αρμόδιων αρχών.
Στην απάντησή του, ο κ. Φίτο αναφέρει πως ο νέος κανονισμός RESTORE παρέχει ευελιξία στα κράτη-μέλη για τη χρήση κονδυλίων πολιτικής συνοχής στην αποκατάσταση περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Παράλληλα, ο κανονισμός για την αγροτική ανάπτυξη έχει τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα, των δασοκομικών δραστηριοτήτων, όπως και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
Καινοτομία και ανθεκτικότητα μέσω της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα νησιά όπως οι Κυκλάδες να εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων κλιματικών κινδύνων.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το έργο Cardimed, που έχει συμβάλει ήδη στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μεσογειακών περιοχών.