Η κατάρρευση της δυναστείας Άσαντ στη Συρία μετά από πάνω από πενήντα χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία στις διεθνείς πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου. Ωστόσο, δεν πρέπει να παρασύρεται κανείς στην υπόθεση ότι αυτό σηματοδοτεί μια σοβαρή ήττα για την Κίνα, δεδομένων των θετικών σχέσεών της με το καθεστώς Άσαντ.
Όπως αναφέρει το al monitor, οι πολιτικές του Άσαντ παρέμειναν ευθυγραμμισμένες με την Κίνα, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξη στους Παλαιστίνιους, την αντίσταση στην πολιτική των ΗΠΑ, και την ενίσχυση των δεσμών με το Ιράν. Μολαταύτα, οι διασυνδέσεις του Άσαντ είχαν γίνει λιγότερο στρατηγικής αξίας για το Πεκίνο λόγω των διαχειριστικών αποτυχιών του στον πόλεμο και στην οικονομία.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της Κίνας στη Συρία μετά τον Άσαντ είναι η αυτονομιστική ομάδα Ουιγούρων – το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν (TIP) – που συμμετέχει σε μάχες με τους κύριους αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.
Ως επίσημη αντίδραση στον αποκαλούμενο «καταρρακτώδη» Άσαντ, η Κίνα επικεντρώνεται στη σταθερότητα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ελπίζει η Συρία να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατό στην ομαλότητα.
Η σχέση Άσαντ με την Κίνα
Είναι σαφές ότι η Κίνα οικειοποιήθηκε πλευρές της ήττας στην αναταραχή της Συρίας. Τόσο ο Χαφέζ όσο και ο Μπασάρ Άσαντ διατήρησαν φιλικές σχέσεις με το Πεκίνο. Ενώ ο πατέρας δεν είχε ποτέ επισκεφθεί τη χώρα, ο γιος πραγματοποίησε δύο επίσημες επισκέψεις το 2004 και το 2023.
Παρόλα αυτά, ο Μπασάρ δεν υπήρξε ποτέ πραγματικός σύμμαχος της Κίνας. Η εξουσία του που στήριξε σε υποτακτικούς και ξένους παράγοντες, καθώς και η καταπιεστική αυτοκρατορία του, η διάχυτη διαφθορά και η αποτυχία στη διαχείριση της οικονομίας, τον καθιστούσαν λιγότερο επιθυμητό συνεργάτη για κινεζικές επενδύσεις.
Μια μεγάλη ανησυχία για την Κίνα στην μετα-Άσαντ Συρία είναι οι Ουιγούροι μαχητές που ανήκουν στο Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν (TIP) και πολεμούν σε συνεργασία με την HTS. Αυτοί οι μαχητές, με αριθμούς που κυμαίνονται από 2.000 έως 5.000, σύμφωνα με το War on the Rocks, έχουν μεταφερθεί από το Αφγανιστάν και την Τουρκία τα τελευταία 14 χρόνια.
Αρχικά είχαν εντοπιστεί κυρίως στην Ιντλίμπ, ωστόσο πρόσφατοι αναφορές δείχνουν ότι ορισμένοι έχουν φτάσει έως το λιμάνι της Λατάκειας στη βόρεια Συρία.
Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την Κίνα;
Ο Άαρον Ζέλιν, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή, παραδέχεται ότι οι ανησυχίες της Κίνας για το TIP δεν είναι νέες. Η Κίνα ίσως επιλέξει να συνεργαστεί με την HTS, όπως έχει κάνει στο παρελθόν με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ως μέτρο περιορισμού της απειλής του TIP.
Ενώ η Συρία είναι γεωγραφικά απομακρυσμένη από την Κίνα, η απειλή δεν συγκρίνεται με αυτή του Αφγανιστάν, καθώς το τελευταίο μοιράζεται σύνορα 76 χιλιομέτρων με την Κίνα. “Δε φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κίνα εδώ και αρκετά χρόνια, ούτε από το TIP ούτε από άλλες τζιχαντιστικές ομάδες”, υποσημειώνει ο Ζέλιν.
Πώς θα προχωρήσει η Κίνα; Το πρώτο βήμα θα είναι να εδραιώσει έναν πυρήνα ασφαλείας στη Δαμασκό για να παρακολουθεί την κατάσταση του TIP. Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Συρίας, ο Ζέλιν τονίζει ότι η Κίνα ίσως θελήσει να υιοθετήσει μια προσέγγιση αναμονής προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία της HTS μετά την αλλαγή ηγεσίας.
Στο μεταξύ, το “μοντέλο Ταλιμπάν” ίσως προσφέρει οδηγίες στην Κίνα για την ενίσχυση των ασφαλιστικών της συμφερόντων στη Συρία.