Η κυβέρνηση της Ισπανίας προτείνει ένα παγκόσμιο εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, με στόχο να ασκηθεί πίεση για τη λήξη της σύγκρουσης και την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόταση για διεθνές εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ από την Ισπανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες, τόνισε την ανάγκη κοινής συμφωνίας για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, κατά την έναρξη της υπουργικής συνόδου της ομάδας της Μαδρίτης που διεξήχθη στη Μαδρίτη. Όπως σημείωσε, «το τελευταίο που χρειάζεται η Μέση Ανατολή είναι όπλα αυτή τη στιγμή».
Στοχευμένες κυρώσεις και αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ
Παράλληλα, ο κ. Άλβαρες υποστήριξε την άμεση αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, μέτρο το οποίο συζητείται εντατικά στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της επιβολής στοχευμένων κυρώσεων σε πρόσωπα που φέρουν ευθύνη για την παρεμπόδιση της λύσης δύο κρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η ανάγκη ειρήνης και ασφάλειας για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι οι προτεινόμενες ενέργειες δεν στρέφονται κατά του κράτους του Ισραήλ, αλλά επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και των δύο λαών:
«Ο παλαιστινιακός λαός έχει το ίδιο δικαίωμα με τον ισραηλινό να ζει σε ειρήνη και ασφάλεια».
Διεθνής συμμετοχή στη σύνοδο της ομάδας της Μαδρίτης
Στη σύνοδο συμμετέχουν υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι από περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, καθώς και η Βραζιλία και διεθνείς οργανισμοί. Για πρώτη φορά, στην εκδήλωση συμμετείχε η Γερμανία με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φλόριαν Χαν.
Ανθρωπιστική κρίση από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας
Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, περισσότεροι από 53.939 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, κυρίως αμάχοι. Επιπλέον, τουλάχιστον 122.700 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην αρχική επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την αιτία του πολέμου, 1.218 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία, πλειονότητα εκ των οποίων ήταν άμαχοι.