Την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες συγκεντρώθηκαν στην Αυστραλία για να εξετάσουν την εφιαλτική πιθανότητα της εξαφάνισης ενός ολόκληρου ηπείρου. Σε μια έκτακτη σύνοδο, ειδικοί και ερευνητές διατύπωσαν ένα ανησυχητικό μήνυμα που απευθύνθηκε στο παγκόσμιο κοινό.
Στο κλείσιμο της συνάντησης, εξέδωσαν κοινή δήλωση, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες και το κοινό να ενεργήσουν. Το 2023, η μέση παγκόσμια επίπεδο θάλασσας αυξήθηκε κατά περίπου 0,76 εκατοστά, με προσδοκίες ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.
«Στην Ανατολική Ανταρκτική, το προβλεπόμενο μέλλον της στάθμης της θάλασσας είναι απρόβλεπτο. Μόνο το πάγο της περιοχής μπορεί να προκαλέσει αύξηση της στάθμης κατά 50 μέτρα [164 πόδια] αν λιώσει εντελώς. Αυτή η προοπτική θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις παράκτιες πόλεις και τις υποδομές μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι υπηρεσίες του Νότιου Ωκεανού και της Ανταρκτικής έχουν θεωρηθεί ως δεδομένες, αλλά οι αλλαγές που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ανησυχητικές. Προβλέπεται μείωση του θαλάσσιου πάγου σε επίπεδα ρεκόρ και ακραία κύματα ζέστης που ξεπερνούν τους 40°C σε σχέση με τις μέσες θερμοκρασίες. Το οικοσύστημα της περιοχής αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές, τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα.
Η ταχεία απώλεια πάγου θέτει σε κίνδυνο μια σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Παραμένει αβέβαιο αν έχουμε ήδη περάσει ορισμένα μη αναστρέψιμα σημεία καμπής», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την αρχή της τελευταίας τριετίας, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 10,5 εκατοστά, με κύριο αίτιο το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ήπειρος χάνει περίπου 150 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως και αποβάλλει πάγο πάνω από έξι φορές ταχύτερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια.