Η Γερμανία εξετάζει την κήρυξη «εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Γερμανία: Σκέψεις για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» με φόντο το μεταναστευτικό
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα WELT, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξει «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Το Βερολίνο φαίνεται να προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση του άρθρου 72 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του Κανονισμού του Δουβλίνου και στην επαναφορά μόνιμων, αυστηρών ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας. Βασικός στόχος αυτών των μέτρων είναι η άμεση απόρριψη των αιτήσεων ασύλου επί τόπου στα σύνορα.
Αλλαγή πολιτικής στα σύνορα: Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών και οι απορρίψεις αιτούντων άσυλο
Η νέα κατεύθυνση στην μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας σηματοδοτήθηκε άμεσα από τον νεοδιορισθέντα ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU). Ο Υπουργός, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, διέταξε την απόρριψη αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα.
Αυτή η απόφαση ανατρέπει την προηγούμενη πρακτική του 2015, η οποία επέτρεπε την είσοδο σε μετανάστες από «ασφαλείς τρίτες χώρες», εφόσον υπέβαλαν αίτηση ασύλου. Με επιστολή του προς την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ο κ. Ντόμπριντ ξεκαθάρισε ότι «μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος σε αιτούντες άσυλο». Ως εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα αναφέρονται μόνο τα «ευάλωτα άτομα», όπως για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες.
Προεκλογικές δηλώσεις και νομική βάση
Το μεταναστευτικό αποτελούσε κεντρικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα, με τον Φρίντριχ Μερτς να έχει τονίσει επανειλημμένα την προτεραιότητα που θα έδινε στο ζήτημα από την πρώτη ημέρα της θητείας του. Είχε υπογραμμίσει ότι οι απορρίψεις στα σύνορα είναι νομικά εφικτές, καθώς οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο έχουν ήδη διέλθει από τουλάχιστον μία όμορη, «ασφαλή» χώρα πριν φτάσουν στη Γερμανία.
Τέλος, ο κ. Μερτς είχε αναφέρει πως σε περίπτωση που προκύψουν νομικά ζητήματα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε αυτή είτε θα πρέπει να τροποποιηθεί είτε η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει στην κήρυξη «εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης».