Η Γερμανία επέστρεψε οικογένεια Γεζίντι στο Ιράκ πριν την εκδίκαση της έφεσης της γυναίκας

Μια εξαμελής οικογένεια της μειονότητας των Γεζίντι, που υπέστη ανείπωτους διωγμούς από το Ισλαμικό Κράτος, απελάθηκε από τη Γερμανία στο Ιράκ πριν η δικαιοσύνη εξετάσει επείγουσα προσφυγή της.

Η απελάση της οικογένειας Γεζίντι από τη Γερμανία στο Ιράκ

Η συγκεκριμένη οικογένεια Γεζίντι, γνωστή για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των τζιχαντιστών, αναχώρησε με ειδική πτήση απέλασης από τη Λειψία, με προορισμό τη Βαγδάτη. Η πτήση απογειώθηκε στις 10:52 τοπική ώρα, μεταφέροντας συνολικά 43 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και την εν λόγω οικογένεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου.

Το χρονικό της νομικής διαμάχης

Η οικογένεια ζούσε στη Λίχεν, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου, από το 2022 και είχε υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία που απορρίφθηκε το 2023. Έκτοτε προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας την αναστολή της απέλασης.

Αν και η αρχική προσφυγή απορρίφθηκε και η οικογένεια ήταν υποχρεωμένη να αναχωρήσει, υπέβαλε κατεπείγουσα έφεση την ίδια εβδομάδα. Παρόλα αυτά, η απέλαση πραγματοποιήθηκε πριν το διοικητικό εφετείο του Πότσνταμ κάνει αποδεκτή την έφεση, επικαλούμενο αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF).

Σημαντικά ζητήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση

Το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την τήρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και τη διασφάλιση της δίκαιης νομικής διαδικασίας. Η απόφαση απέλασης πριν από την εξέταση της επείγουσας προσφυγής μπορεί να αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανθρωπιστικής προστασίας που οφείλουν να παρέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες στους κατατρεγμένους μετανάστες.

Η μειονότητα των Γεζίντι και η διεθνής προστασία

Οι Γεζίντι είναι μια θρησκευτική και εθνοτική μειονότητα που έχει ιστορικά υποστεί πολλαπλές διώξεις και γενικευμένες επιθέσεις από εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Η ανάγκη παροχής αξιόπιστης διεθνούς προστασίας σε Γεζίντι πρόσφυγες συχνά αποτελεί θέμα έντονου διαλόγου στην Ευρώπη, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία που δέχονται μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα