Γαλλία και Βρετανία εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στην πυρηνική αποτροπή για την προστασία της Ευρώπης
Συνεργασία σε επίπεδο πυρηνικής αποτροπής για την ασφάλεια της Ευρώπης
Η Γαλλία και η Βρετανία ανακοινώνουν συντονισμό των πυρηνικών τους δυνάμεων ως απάντηση σε αυξανόμενες απειλές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αναθεώρηση των παραδοσιακών αμυντικών δογμάτων των δύο χωρών, με σκοπό την προστασία του ευρωπαϊκού εδάφους από οποιαδήποτε ακραία απειλή.
Νέα διακήρυξη Μακρόν – Στάρμερ
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Βρετανία, σήμερα πρόκειται να υπογραφεί κοινή διακήρυξη που αναγνωρίζει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις των δύο χωρών, αν και ανεξάρτητες, μπορούν να συντονιστούν. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση αυτής της δυνατότητας, που δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρω-βρετανική συνεργασία για την ασφάλεια.
Απόλυτη εθνική κυριαρχία, συντονισμός στη στρατηγική
Παρότι κάθε χώρα διατηρεί πλήρη εθνική κυριαρχία στη χρήση των πυρηνικών της όπλων, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι:
Αυτό αποτελεί σαφές μήνυμα αποτροπής σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ασφάλεια των δύο χωρών και, εν γένει, της Ευρώπης.
Δημιουργία ομάδας πυρηνικής επίβλεψης
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα συγκροτηθεί κοινή διευθυντική ομάδα, υπό τη συνεπιτροπεία του Γαλλικού Ελιζέ και του Βρετανικού Cabinet Office, που θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό της πολιτικής, των δυνατοτήτων και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στον πυρηνικό τομέα.
Ιστορικό πλαίσιο και σύγχρονες προκλήσεις
Η σύμφωνη αυτή πολιτική συμπλήρωσε 30 χρόνια από την αρχική, αλλά λιγότερο δεσμευτική, κοινή διακήρυξη «Τσέκερς» του 1995. Από τότε η ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει μεταβληθεί ριζικά, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, που ανέδειξε την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία στην περιοχή.
Αβεβαιότητα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ
Η αμφιβολία για τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στους Ευρωπαίους συμμάχους και στο ΝΑΤΟ εντείνει την πίεση για περισσότερη ανεξαρτησία και συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών πυρηνικών δυνάμεων.