Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη σχέση της με τη Συρία, δημοσιοποιώντας την απόφαση για άρση των οικονομικών κυρώσεων που στόχευαν τον συριακό κρατικό μηχανισμό.
Άρση Οικονομικών Κυρώσεων προς τη Συρία: Νέα Πρωτοβουλία της ΕΕ
Μετά από συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε την ολοκληρωτική άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι η υποστήριξη στον συριακό λαό ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη και ανοικοδόμηση μιας νέας, ειρηνικής και περιεκτικής κοινωνίας, που θα ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρελθόντος.
Βασικά Σημεία της Άρσης Κυρώσεων
- Επαναλειτουργία του συριακού τραπεζικού συστήματος και πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
- «Ξεπάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της συριακής κεντρικής τράπεζας που είχαν παγώσει.
- Διατήρηση της απαγόρευσης πώλησης όπλων και εξοπλισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καταστολή πολιτών.
- Προειδοποίηση για ενδεχόμενες μελλοντικές κυρώσεις εναντίον υπευθύνων βιαιοπραγιών κατά των Αλαουιτών.
Διεθνής Συνεργασία και Αντίκτυπος
Ταυτόχρονα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν ανάλογη πρωτοβουλία όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις προς τη Συρία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διεθνούς υποστήριξης προς την ανοικοδόμηση της χώρας.
Ο συριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία αυτής της στροφής, χαρακτηρίζοντάς τη ως «ιστορική ευκαιρία» για τον λαό της Συρίας να ανοικοδομήσει τη χώρα του μετά από χρόνια πολέμου και απομόνωσης.
Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει την επιθυμία για προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μηχανισμούς προστασίας κατά πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.