Η εξαγορά ψήφων παραμένει ένα σοβαρό ζητούμενο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να απευθύνει έκκληση στις αρχές και την αστυνομία για ταχεία αντίδραση σε καταγγελίες εκλογικών παραπτωμάτων.
«Πώς είναι δυνατόν να παρατηρούμε παντού αναφορές για αγορασμένα και χειραγωγημένα ψηφοφόρους, και οι υπεύθυνες Αρχές να παραμένουν αδρανείς;» αναρωτήθηκε ο Ράντεφ σε δηλώσεις του.
Ο Ράντεφ ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχουν δήμαρχοι και ποινικοί που συμμετέχουν στη διαδικασία ελέγχου των εκλογών ειδικά σε περιοχές με Ρομά, όπου οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε παράνομες επιρροές.
«Ποιες δυνάμεις και ποιοι πολιτικοί ηγέτες στηρίζουν τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές; Περιμένω σαφείς απαντήσεις από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ιδίως από το Υπουργείο Εσωτερικών και τις αστυνομικές δυνάμεις», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος τόνισε τη σημασία της διαφάνειας και της ευθύνης: «Οι πολίτες της Βουλγαρίας έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιοι δρουν προς το συμφέρον τους και αν οι υποψήφιοι διεισδύουν στο Κοινοβούλιο μέσω εξαγορασμένων ψήφων και εκβιασμών».
Η πολιτική σκηνή διαταράσσεται περαιτέρω, καθώς ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία (PP-DB), που κατέχει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,3%, κατηγόρησε τον Ντελιάν Πέεφσκι για μαζική εξαγορά ψήφων, με σοβαρές κατηγορίες που επηρεάζονται και από τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για διαφθορά.
Η πολιτική ομάδα του Πέεφσκι, MRF-Νέα Αρχή, συγκέντρωσε το 11,5% των ψήφων, με εμφανή υποστήριξη σε περιοχές με Τούρκους και Ρομά, όπου τα οικονομικά προβλήματα είναι πιο έντονα. Ο PP-DB δήλωσε ότι δεν είναι πιθανό ο Πέεφσκι να έχει τέτοιο ποσοστό χωρίς εξαγορά ψήφων.
Ο ευρωβουλευτής Ιλάν Κιουτσούκ, πρώην μέλος του MRF, επιβεβαίωσε επίσης τις καταγγελίες περί εκτεταμένης εξαγοράς ψήφων. «Αρχίσαμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις όλων αυτών, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων και των καταγγελιών για εκφοβισμό», σημείωσε.
Στην αντίθεση, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ δήλωσε ότι η αστυνομία έχει εκτελέσει καλά τα καθήκοντά της στην οργάνωση των εκλογών.
Πριν τις εκλογές, ο PP-DB είχε παράσχει στην αστυνομία στοιχεία που φέρονται να αφορούν εκατοντάδες άτομα εμπλεκόμενα στην εξαγορά ψήφων, αλλά οι αρχές υποστήριξαν ότι οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις αφορούν θανόντες ή άτομα που διαμένουν εκτός Βουλγαρίας.
Ο Κόσταντιν Κοσταντίνοφ, επικεφαλής του φιλορωσικού κόμματος Αναγέννηση, προειδοποίησε για τις συνέπειες της εκλογικής διαδικασίας με αναφορές σε μαζική εξαγορά ψήφων, ενώ ο Πέεφσκι κάλεσε τις αρχές να αποκαλύψουν αν υπήρξαν περιπτώσεις εξαγορασμένων ψήφων.
«Ως ηγέτης ενός πολιτικού κόμματος που εκπροσωπεί σχεδόν 300.000 ψηφοφόρους, ζητώ άμεσες απαντήσεις για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας», δήλωσε ο Πέεφσκι, εκφράζοντας ανησυχία για την αυξανόμενη δυσπιστία του κοινού προς τις κρατικές δομές.