Η Επίδραση της Εισόδου Ρουμανίας και Βουλγαρίας στην Σένγκεν για την Ελλάδα

Από την 1η Ιανουαρίου, μια νέα εποχή αρχίζει για τη νοτιοανατολική Ευρώπη με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν. Αυτή η ημερομηνία επισημαίνει ένα σημαντικό βήμα για τις δύο χώρες, καθώς Ρουμάνοι και Βούλγαροι θα έχουν την ευχέρεια να ταξιδεύουν ελεύθερα σε 29 κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που συμμετέχουν στην ελεύθερη ζώνη μετακίνησης, προσφέροντας έτσι περισσότερη άνεση σε πάνω από 450 εκατομμύρια πολίτες.

Πώς θα επηρεάσει αυτή η απελευθέρωση των συνόρων την Ελλάδα, ιδιαίτερα επειδή οι δύο χώρες είναι κρίσιμες για τον τουρισμό και το εμπόριο;

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Η ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2025 σίγουρα θα ενισχύσει τη διασυνοριακή κίνηση ανθρώπων και αγαθών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Η κατάργηση των ελέγχων μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, ωφελώντας κατ’ επέκταση την τοπική και εθνική οικονομία, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.”

d8a87a4af22d4329a179aa3b5e568c93

“Η περιοχή μας κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση, ενώνoντας την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η γεωγραφική θέση έχει ενισχύσει τον ρόλο της περιοχής μας ως κόμβο σύνδεσης, προσφέροντας πλεονεκτήματα σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο”, προσθέτει ο κ. Τοψίδης.

Για την προετοιμασία της νέας κατάστασης που εξασφαλίζει η ζώνη Σένγκεν, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη, έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες ενέργειες. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η είσοδος νέου τουριστικού ρεύματος από τη Βουλγαρία και η ευκολία μετακίνησης αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες.

“Έχουν ολοκληρωθεί σημαντικοί οδικοί άξονες, όπως οι Εξοχής Δράμας, Θέρμες-Ζλάτογκραντ, καθώς και ο άξονας Κυπρίνου στον Έβρο, που ήδη φέρνουν σημαντικούς τουριστικούς επισκέπτες στην περιοχή. Οι οδικές διασυνδέσεις είναι κομβικές για τη διασυνοριακή συνεργασία που επιδιώκουμε, όπως η συνεργασία με τη νομαρχία Σμόλιαν”, επισημαίνει.

Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία, κατά τη θερινή περίοδο του 2024, από Ιούνιο έως Οκτώβριο, περισσότεροι από 1.200.000 πολίτες διασχίζουν τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, ενισχύοντας έτσι την τουριστική κίνηση στην περιοχή.

“Η Βουλγαρία είναι καθοριστική για τον τουρισμό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η βελτίωση και αναβάθμιση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων που συνδέουν τις χώρες μας είναι επιτακτική για την ενίσχυση αυτής της διαδικασίας”, κατέληξε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη στρατηγικής διαχείρισης των νέων προκλήσεων που αναδύονται από την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν.

Συνολικά, η συμμετοχή της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν ανοίγει νέες ευκαιρίες για την περιοχή και τη χώρα, απαιτώντας ωστόσο προσοχή και στρατηγική αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν. Η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των κοινών στόχων και τη βελτίωση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα”, καταλήγει ο κ. Τοψίδης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα