Η Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν πρόσφατα την επιτυχία μιας σημαντικής συμφωνίας που αφορά την αναβάθμιση των εμπορικών τους σχέσεων, κατά την οποία ξεπεράστηκαν οι ανησυχίες της Ελβετίας σχετικά με τα θέματα μετανάστευσης. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέους δρόμους για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των διμερών σχέσεων των δύο πλευρών εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Η Βιόλα Άμχερντ, πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσαν αυτή την πολιτική συμφωνία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην ελβετική πρωτεύουσα, Βέρνη.
«Σήμερα κλείσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες… Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Άμχερντ, η οποία είναι η επικεφαλής της επταμελούς εκτελεστικής αρχής της Ελβετίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μια συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα
Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική» και υπογράμμισε τη σημασία της, δεδομένων των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπεί η περιοχή. «Στην Ελβετία και στα 27 κράτη μέλη μας, σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, η δημιουργία ισχυρών συνεργασιών είναι επιτακτική», επισήμανε.
Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε ύστερα από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κρατικής βοήθειας, των μεταφορών, και της ελεύθερης κυκλοφορίας, προοιωνίζοντας μια δύσκολη διαδικασία έγκρισης στην Ελβετία.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες των συζητήσεων ήταν η «δυναμική ευθυγράμμιση» που προβλέπει ότι η Ελβετία θα πρέπει, μελλοντικά, να εναρμονίζει τη νομοθεσία της με τις σχετικές αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ, υπό τον όρο να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνταγματικές εγγυήσεις.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας σημείωσε επίσης ότι επιδιώκει να αποσπάσει παραχωρήσεις από την ΕΕ όσον αφορά τον έλεγχο της μετανάστευσης από κράτη μέλη της ΕΕ, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού.
Η νέα συμφωνία απαιτεί την έγκριση από τα ελβετικά και ευρωπαϊκά κοινοβούλια και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ελβετία, όπου οι αντίπαλοι της πρότασης κινητοποιούν τις δυνάμεις τους προκειμένου να την απορρίψουν.
Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελβετία και την ΕΕ έχουν τις ρίζες τους στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του 1972, η οποία είχε επεκταθεί με πολλές επιπλέον συμφωνίες. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις συμφωνίες είχαν περιορισμένο χρόνο ισχύος, με ορισμένες να λήγουν καθώς η Ευρώπη προχωρούσε σε επαναστατικές αλλαγές στους κανονισμούς της.