Η εμπορική πολιτική Τραμπ γυρίζει μπούμερανγκ: Οι αμερικανικές δασμοί “χτυπούν” πρώτα τις ΗΠΑ

Η επιθετική πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο εμπόριο πριν καν εφαρμοστεί πλήρως.

Η επιδρομή των δασμών στις ΗΠΑ: Πρωτοφανής αύξηση εισαγωγών και επιβράδυνση

Η πολιτική δασμών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε άμεσο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία. Στο α’ τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,3%, σηματοδοτώντας την πρώτη συρρίκνωση από το 2022. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αίσθηση, καθώς αναλυτές ανέμεναν μόνο μια επιβράδυνση της ισχυρής ανάπτυξης των προηγούμενων ετών.

Ο κύριος λόγος αυτής της αρνητικής έκπληξης ήταν η εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών κατά 51%. Οι επιχειρήσεις, προσπαθώντας να αποφύγουν τις επικείμενες αυξήσεις τιμών λόγω δασμών, έσπευσαν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους. Ο αρνητικός αντίκτυπος των εισαγωγών στο ΑΕΠ ήταν πρωτοφανής, φτάνοντας τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Αν και η συζήτηση για τους δασμούς ξεκίνησε νωρίς, τα πρώτα μέτρα εφαρμόστηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, επηρεάζοντας εισαγωγές από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα. Οι σαρωτικοί δασμοί ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου, ανεβάζοντας τον μέσο δασμολογικό συντελεστή πάνω από το 20%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν αιώνα.

Ο Τραμπ περιόρισε αργότερα τους δασμούς στο 10%, δίνοντας μια αναστολή 90 ημερών για διαπραγματεύσεις με χώρες, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, από τον Μάρτιο εφαρμόζονται και κλαδικοί δασμοί σε προϊόντα όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας (25%) και τα αυτοκίνητα, για όλες τις εισαγωγές.

Επιπτώσεις στην Κίνα: Μείωση παραγγελιών και πίεση για στήριξη

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, αφού αυξήθηκε στο α’ τρίμηνο λόγω των υψηλών παραγγελιών από τις ΗΠΑ, μειώθηκε σημαντικά μετά την επιβολή των δασμών. Οι δασμοί, που πλέον κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα (145%), έχουν οδηγήσει σε μείωση των παραγγελιών, σύμφωνα με έρευνες του Απριλίου.

Αυτή η εξέλιξη ασκεί πίεση στην κινεζική κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ωστόσο, είναι α doubtful αν αυτά τα μέτρα θα είναι επαρκή για να διατηρηθούν ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 5%. Αναλυτές προβλέπουν μείωση της ανάπτυξης στο 3,5% φέτος, καθώς η δημοσιονομική στήριξη είναι απίθανο να αντισταθμίσει πλήρως τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης.

Η Ευρωζώνη αντιμέτωπη με το σοκ ζήτησης: Αναμένονται επιπτώσεις στο β’ τρίμηνο

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο ήταν καλύτερα του αναμενομένου, σημειώνοντας αύξηση 0,4% (και 1,2% σε ετήσια βάση). Αν και η ανάλυση των παραγόντων που συνέβαλαν στο ΑΕΠ θα γίνει αργότερα, είναι πιθανό η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, για σκοπούς αποθεματοποίησης, να έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Ωστόσο, ο αρνητικός αντίκτυπος των δασμών των ΗΠΑ αναμένεται να φανεί στα στοιχεία του β’ τριμήνου. Οι ευρωπαίοι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν πλέον δασμούς 10% για τα περισσότερα προϊόντα και 25% για τα αυτοκίνητα, το αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Συνεπώς, ένα αρνητικό σοκ ζήτησης είναι πιθανόν να πλήξει και την Ευρωζώνη, επιδεινούμενο από την αβεβαιότητα που επικρατεί στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα