Η ανησυχία των ξένων ηγετών για τα σχέδια του Τραμπ

Η εμμονή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επέκταση της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν η Γροιλανδία, η Διώρυγα του Παναμά και ο Καναδάς έχει προκαλέσει πολλές απορίες στους διεθνείς ηγέτες: Πρέπει άραγε να τον πάρουν στα σοβαρά;

Πολλοί φαίνεται να προσπαθούν.

Οι δηλώσεις του Τραμπ αρχικά ερμηνεύτηκαν ως παιχνίδι ισχύος, προσφέροντας έμπνευση για memes και κωμικά σόου. Ωστόσο, καθώς ο Τραμπ συνεχίζει να πιέζει συμμάχους, είναι εμφανές ότι ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες αναζητούν τρόπους συνεργασίας με έναν πρόεδρο που αυτοαποκαλείται “αριστοτέχνης διαπραγματευτής”.

Το πώς να απαντήσουν στην προεδρική του ατζέντα ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε τους ηγέτες κατά την πρώτη του θητεία, όπου οι απειλές που εκστόμιζε μέσω Twitter στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υλοποιήθηκαν. Όμως, επιστρέφει με νέες ιδέες και μεγαλύτερη εμπειρία, εν μέσω μιας διεθνούς σκηνής που χαρακτηρίζεται από αναταραχή, με πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία 24ωρα, ο Τραμπ έχει επανέλθει με σφοδρότητα στις δηλώσεις του για τη διεύρυνση της αμερικανικής επικράτειας και οι συνεργάτες του δηλώνουν ότι τα σχέδια αυτά εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη διαχείριση της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στη Δύση.

Ορισμένοι ξένοι ηγέτες, αντιμετωπίζοντας τις δηλώσεις του Τραμπ, προσπαθούν να κρατήσουν μια ισχυρή και ταυτόχρονα συνεργατική στάση. Την περασμένη Παρασκευή, οι ηγέτες της Δανίας και της Γροιλανδίας δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη ότι είναι ανοικτοί να συζητήσουν τις προθέσεις του Τραμπ για την αυτόνομη περιοχή της που είναι Δανέζικη.

Ο Γροιλανδός πρωθυπουργός, Μούτε Έγκεντε, δήλωσε ότι η συνεργασία είναι ευπρόσδεκτη, παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Γροιλανδίας δεν επιθυμούν να γίνουν ούτε Δανοί ούτε Αμερικανοί. Εν τω μεταξύ, η Δανία έχει ενημερώσει το επιτελείο του Τραμπ για την προθυμία της να ενισχύσει την ασφάλεια στη Γροιλανδία, χωρίς όμως να γίνει σχετική συζήτηση για την προσάρτησή της.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έκανε επίσης προτάσεις όπως η μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε “Κόλπο της Αμερικής”, πρόταση που συνάντησε χλευασμό από την πρόεδρο του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, η οποία απάντησε προτείνοντας να μετονομαστεί η Βόρεια Αμερική σε “América Mexicana”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, απάντησε απαξιωτικά στις απειλές του Τραμπ για στρατιωτική παρέμβαση στη Γροιλανδία, λέγοντας “Γιατί χάνουμε το χρόνο μας με αυτό το ζήτημα;”.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Noël Barrot, συμμερίστηκε την άποψη του Μπλίνκεν, αναφέροντας ότι ζούμε σε μια εποχή “όπου το ψευδές και το παράλογο είναι παντού”.

Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις, οι υποστηρικτές του Τραμπ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τις προτάσεις του. Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αποσαφήνισε δημόσια ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν τρόπους να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Γροιλανδία, επικαλούμενος τα συμφέροντα της αμερικανικής ασφάλειας.

Στις 7 Ιανουαρίου, ο Κερκ και ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ πέταξαν για τη Γροιλανδία, συνοδευόμενοι από υψηλόβαθμους συνεργάτες του Τραμπ σύμφωνα με φωτογραφίες στα social media. Αφού συζήτησαν με τον τοπικό πληθυσμό και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τη φυσική ομορφιά, ο Κερκ τόνισε πόσο στρατηγικά σημαντική είναι η Γροιλανδία για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, λόγω των εκτενών φυσικών πόρων που διαθέτει, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτερα τοποθετημένες για να τους εκμεταλλευτούν από ότι η Δανία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα