Η εύθραυστη διατλαντική σχέση ασφαλείας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ένα θεμέλιο από το 1945, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες δημιουργούν έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά πολλούς, τείνει να ευθυγραμμιστεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της αμερικανικής στήριξης προς την Ευρώπη.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης συνειδητοποιoύν την κοσμογονική αλλαγή: αντιμετωπίζουν μια Αμερική, που στην καλύτερη περίπτωση είναι δύσπιστη και στην χειρότερη εχθρική προς τις ευρωπαϊκές αξίες και συμφέροντα.

Οι αμφιβολίες σχετικά με την έκταση της εχθρότητας του Τραμπ προς την Ευρώπη διαλύθηκαν όταν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «προκάλεσε» τον πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτή η ωμή παραβίαση της αλήθειας, περί της απρόκλητης εισβολής του Πούτιν πριν από τρία χρόνια, σόκαρε ακόμη και τους πιο αφοσιωμένους φίλους της Αμερικής.

«Θεέ μου», σχολίασε ιδιωτικά ένας Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του προέδρου.

«Έχουμε πλέον μια συμμαχία μεταξύ ενός Ρώσου προέδρου που επιδιώκει την καταστροφή της Ευρώπης και ενός Αμερικανού προέδρου με παρόμοιες βλέψεις», παρατήρησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης τις τελευταίες ημέρες, διατηρώντας την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Η διατλαντική συμμαχία, όπως την ξέραμε, έχει τελειώσει».

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια σταθερής υποστήριξης στην Ουκρανία, υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο ενοικιαστής του Λευκού Οίκου υιοθετεί την ρητορική του Πούτιν. Σε μια νέα έξαρση την Τετάρτη, χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα» επειδή δεν διενεργεί εκλογές και δήλωσε πως η έκβαση του πολέμου δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα.