Εξέλιξη στην Αυστρία: Άνοδος της Ακροδεξιάς και Επιπτώσεις στην Ευρώπη
Η Αυστρία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς θέτει σε δοκιμασία το πολιτικό σύστημα.
Η Αυστρία ως “Εργαστήριο” Ακροδεξιών Ιδεών
Η Αυστρία έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ένα “εργαστήριο” για την ακροδεξιά στην Ευρώπη, δοκιμάζοντας τα όρια του πολιτικού συστήματος. Το 2000, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ÖVP σχημάτισε κυβέρνηση με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων FPÖ υπό τον Γιεργκ Χάιντερ, σπάζοντας ένα πολιτικό ταμπού. Αυτό το γεγονός, επαναλήφθηκε 17 χρόνια αργότερα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά οι αντιδράσεις ήταν πιο συγκρατημένες, δεδομένου ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ακροδεξιά κόμματα συμμετέχουν σε κυβερνήσεις.
Ο Χέρμπερτ Κικλ στο Προσκήνιο
Οι εξελίξεις στη Βιέννη δείχνουν ότι η Αυστρία ενδέχεται να λειτουργήσει ως “εκκολαπτήριο” ακροδεξιών σχεδίων στην Ευρώπη. Ο Χέρμπερτ Κικλ, γνωστός για τις διασυνδέσεις του με χώρους που θεωρούνται νεοφασιστικοί, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς το ÖVP εμφανίζεται πλέον ανοιχτό σε συνεργασία μετά την αποχώρηση του Καρλ Νεχάμερ.
Πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι κεντροδεξιοί υποψήφιοι διαμοίραζαν χαρτομάντηλα με την επιγραφή «αν ο Κικλ γίνει καγκελάριος, θα χρειαστείτε πολλά από αυτά». Τώρα, τα δύο κόμματα προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, οι οποίες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο αρχικά φαινόταν σε θέματα όπως η οικονομία, η μείωση του κράτους και η μετανάστευση. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες στην ευρωπαϊκή πολιτική και τη στάση απέναντι στην Ουκρανία.
Η Σχέση με τη Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση
Το FPÖ υποστηρίζει την ειρηνική διπλωματία, ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ και ζητά αναθεώρηση της στήριξης προς την Ουκρανία, κάτι που οδήγησε κάποιους Χριστιανοδημοκράτες να το χαρακτηρίσουν “υποχείριο της Μόσχας”. Επιπλέον, οι ακροδεξιοί παραδοσιακά εκφράζουν αντιευρωπαϊκές απόψεις. Ο Κικλ, μαζί με τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Αντρέι Μπάμπις, είναι ιδρυτές της ομάδας “Πατριώτες για την Ευρώπη”, που κινείται δεξιότερα και από τη Μελόνι. Αντίθετα, το ÖVP αυτοπροσδιορίζεται ως το πιο “φιλοευρωπαϊκό” κόμμα στην Αυστρία.
Η δυνατότητα συμβιβασμού αυτών των απόψεων παραμένει αβέβαιη. Οι ηγέτες του ÖVP γνωρίζουν ότι μια άρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και μείωση των ποσοστών τους.
Επιπτώσεις στην Γερμανία
Ο φόβος για μια εκλογική συντριβή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας κυβέρνησης Κεντροδεξιάς-Ακροδεξιάς. Αυτό το ενδεχόμενο προσελκύει την προσοχή των πολιτικών και των ΜΜΕ στη Γερμανία, την “μεγάλη αδελφή” της Αυστρίας.
Εκτιμάται ότι οι εξελίξεις στην Αυστρία, ειδικά αν προκύψει ο πρώτος ακροδεξιός καγκελάριος, ενδέχεται να επηρεάσουν και τη Γερμανία, εξετάζοντας τις επιλογές που προσφέρει μια ακροδεξιά εναλλακτική.