Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Εγκεντε, κατά την ετήσια ομιλία του, εξέφρασε την επιθυμία του για την ανεξαρτησία της χώρας από την πρώην αποικιακή της δύναμη, τη Δανία. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας με άλλες χώρες.
“Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε και να χαράξουμε το μέλλον μας, επιλέγοντας στρατηγικούς εταίρους και εμπορικές συνεργασίες,” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκφράσει ενδιαφέρον να “αγοράσει” τη Γροιλανδία στο παρελθόν.
Με το κίνημα ανεξαρτησίας να κερδίζει δυναμική τα τελευταία χρόνια, πολλές αποκαλύψεις σχετικά με τη διαχείριση της Γροιλανδίας από την Δανία τον 20ό αιώνα έχουν αναδείξει τη σημασία αυτής της επιδίωξης. Ειδικότερα, η περίπτωση της αναγκαστικής επιβολής ελέγχου των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 έχει προκαλέσει έντονη αγανάκτηση.
Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953 και σήμερα απολαμβάνει αυτοδιοίκηση. Από το 2009, έχει το δικαίωμα να επιδιώξει την ανεξαρτησία μέσω δημοψηφίσματος. Το 2023, η κυβέρνηση παρουσίασε το πρώτο σχέδιο συντάγματος.
“Η ιστορία και η τρέχουσα κατάσταση έχουν αποδείξει ότι η σχέση μας με το βασίλειο της Δανίας δεν έχει δημιουργήσει συνθήκες ισότητας,” υπογράμμισε ο Εγκεντε. “Είναι καιρός για τη Γροιλανδία να προχωρήσει. Όπως πολλές χώρες στον κόσμο, πρέπει να εργαστούμε για να σπάσουμε τους δεσμούς με την αποικιοκρατία και να προχωρήσουμε μπροστά,” προσέθεσε, τονίζοντας ότι το θέμα της ανεξαρτησίας πρέπει να αποφασιστεί από τον λαό της Γροιλανδίας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία των εκλογών.
Αν και η πλειονότητα των 57.000 κατοίκων επιθυμεί την ανεξαρτησία, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης.
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει απορρίψει προτάσεις του Τραμπ για αγορά του νησιού, με τον τελευταίο να δηλώνει: “Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν πωλείται και δεν θα πωληθεί ποτέ.”
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον Τραμπ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους όπως μέταλλα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οικονομία της Γροιλανδίας παραμένει ευαίσθητη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία και τις ετήσιες επιχορηγήσεις της Δανίας.
Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις 6 Απριλίου.