Παρά τις θετικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, οι αβεβαιότητες παραμένουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της, υποστήριξε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η Kristalina Georgieva, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ξεκίνησε με θετικές ειδήσεις: η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται.
«Η οικονομία παγκοσμίως αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Οι προβλέψεις μας κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,3% φέτος και 3,3% και το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός μειώνεται, αν και όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε, αλλά πλησιάζει. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά την αύξηση των επιτοκίων και την αποφυγή ύφεσης», δήλωσε η Georgieva στην Euronews κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Νταβός.
Ευρώπη: Στο περίμενε
Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς προσεκτικότερα, μπορεί να διαπιστώσει «σημαντικές ανισότητες στην οικονομική ανάπτυξη»: οι ΗΠΑ έχουν θετική πορεία, ενώ η Ευρώπη φαίνεται να παραμένει στάσιμη, σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία της Ευρώπης, η οποία έχει περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης, με ρυθμούς κάτω από τους μέσους όρους πριν από την πανδημία, τονίζοντας την ανάγκη εστίασης στην παραγωγικότητα.
«Οι ΗΠΑ προχωρούν μπροστά, εξαιτίας της υψηλής παραγωγικότητας. Αντίθετα, στην Ευρώπη, η παραγωγικότητα παραμένει ανενεργή, σαν την Κοιμωμένη Ωραία», είπε η Georgieva.
Τρεις παράγοντες εμποδίζουν την Ευρώπη: η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης κεφαλαιαγοράς, η κατεύθυνση των επενδύσεων σε λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις και το κόστος ενέργειας, πρόσθεσε.
Ανάγκη Δεσμεύσεων για Ανταγωνιστικότητα
Για να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, θα πρέπει να «επικεντρωθεί στην ενιαία αγορά», υποστήριξε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ.
«Εφόσον οι ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις μεταφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζοντας να εμφανίζονται πιο κερδοφόρες, και εφόσον οι αποταμιεύσεις δεν κατανέμονται σε πιο δραστήριες επιχειρήσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ευρώπη να επιτύχει τους υψηλούς στόχους της για ανταγωνιστικότητα», προειδοποίησε.
Οι Προκλήσεις του Trump
Αναφερόμενη στις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Donald Trump, η Georgieva εντόπισε τέσσερις τομείς μεταρρύθμισης που αντιμετωπίζουν την ανταγωνιστικότητα και την εθνική ασφάλεια: το εμπόριο, τη φορολογία, τις δημόσιες δαπάνες και την απορρύθμιση.
Ο Trump απείλησε με επιβολή δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αύξηση των δασμών στην Κίνα, με τις συνέπειες αυτών των μέτρων να είναι ακόμα ασαφείς. «Ο κίνδυνος είναι ότι στο 75% των περιπτώσεων, όταν μια χώρα επιβάλλει προστατευτικά μέτρα, υπάρχει άμεση αντίδραση από τις άλλες χώρες», επεσήμανε.
Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια διαρκώς αυξάνονται. «Οι στόχοι της εθνικής ασφάλειας και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας πρέπει να συμπορεύονται. Αν η Ευρώπη είναι οικονομικά ισχυρή, θα είναι σε θέση να έχει και ισχυρή άμυνα για να προστατεύει τους πολίτες της», κατέληξε η Georgieva.