Η εκρηκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, συνδυαζόμενη με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τη βιομηχανία στην Ευρώπη. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν να επαναστατήσουν ριζικά τον σχεδιασμό των προμηθειών φυσικού αερίου τους.
Το μερίδιο των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, που ήταν στο 45% το 2021, έχει τώρα πέσει στο 15%. Αυτή η μείωση συνδέεται άμεσα με την εντυπωσιακή αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύουν σχεδόν το μισό από το LNG που εισήχθηκε στην Ευρώπη το 2023.
Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2024, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μια απόφαση που δημιούργησε αβεβαιότητα στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, κυρίως στην Ευρώπη: οι νέες άδειες εξαγωγής LNG στο εξωτερικό σταμάτησαν για να επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Η νέα διοίκηση του Τραμπ ανήγγειλε ότι θα άρει τους περιορισμούς από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας. Όπως δήλωσε ο Μάικ Σόμερς, πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου: «Η ώρα ήρθε να τερματιστεί η παύση των νέων αδειών εξαγωγής LNG και να ανακτηθεί η αμερικανική ενεργειακή ηγεσία παγκοσμίως». Ο Σόμερς τόνισε ότι «το αμερικανικό LNG είναι κρίσιμο για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια, υποστηρίζοντας παράλληλα τους συμμάχους μας».
Μια πρόσφατη μελέτη από την S&P Global επιβεβαίωσε ότι η συνέχιση του αποκλεισμού στις εξαγωγές LNG θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Από το 2016, οι εξαγωγές LNG έχουν προσφέρει στο αμερικανικό ΑΕΠ 408 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και έχουν συμβάλει στη δημιουργία 273.000 θέσεων εργασίας. Αν η παύση συνεχιστεί, οι συνέπειες θα είναι δραματικές, με συσσωρευμένη απώλεια άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ΑΕΠ και 100.000 θέσεις εργασίας που δεν θα δημιουργηθούν.
Επιπλέον, αν οι ΗΠΑ σταματήσουν τις εξαγωγές LNG προς τον υπόλοιπο κόσμο, οι παγκόσμιες τιμές θα αυξηθούν λόγω της μεγαλύτερης έλλειψης ενέργειας.
«Αυτό θα έχει μεσοπρόθεσμες σοβαρές συνέπειες για τις ΗΠΑ, καθώς οι παγκόσμιες ενεργειακές διαδρομές διαμορφώνονται τώρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια σημαντικών αγορών», επισημαίνει η S&P Global. «Η παράταση της αναστολής θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ουάσιγκτον ως προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη και την Ασία», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «αφθονία πόρων» που «μειώνουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις». Αυτή τη στιγμή, η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από την εξαγωγική, γεγονός που περιορίζει την επίδραση των διεθνών πωλήσεων στις εγχώριες τιμές.
Ο Τραμπ έχει ήδη προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το σημαντικό ενεργειακό της έλλειμμα με σημαντικές αγορές αμερικανικού πετρελαίου και LNG, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Truth Social. Διαφορετικά, προειδοποίησε, θα επιβληθούν δασμοί μέχρι τελικής πτώσης.