Γερμανός συντηρητικός ηγέτης υπέρ διαλόγου με τη Ρωσία για τον Nord Stream 2

Η συζήτηση για το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 επανέρχεται στο προσκήνιο, με σημαντικές πολιτικές φωνές της Γερμανίας να προτείνουν διάλογο με τη Ρωσία.

Η πρόταση του Μίχαελ Κρέτσμερ για νέες συνομιλίες με τη Μόσχα

Ο Μίχαελ Κρέτσμερ, ηγετική μορφή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης της Σαξονίας, υποστήριξε σε συνέντευξή του στη Die Zeit ότι ο αγωγός Nord Stream 2 αποτελεί μια δυνητική ευκαιρία για άνοιγμα διαλόγου με τη ρωσική κυβέρνηση. Παρά τις πολιτικές εντάσεις, ο Κρέτσμερ τόνισε τη σημασία της εξερεύνησης θετικών προσεγγίσεων στη σχέση Ευρώπης-Ρωσίας.

Το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας του Nord Stream 2

Ο αγωγός, που ολοκληρώθηκε το 2021, δεν έχει λάβει ποτέ άδεια λειτουργίας λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις που κατέστρεψαν το Nord Stream 1, αλλά και μέρος του Nord Stream 2, έχουν αναστείλει την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, παρότι μία σωλήνωση του Nord Stream 2 παρέμεινε άθικτη.

Στρατηγική αντιπαράθεση και οικονομικές επιπτώσεις

Παρόλο που η τωρινή γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το βέτο που απαγορεύει τη λειτουργία του αγωγού, η προσέγγιση του Κρέτσμερ διαφοροποιείται, υποστηρίζοντας πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η ανάγκη μείωσης του κόστους ενέργειας απαιτούν επαναξιολόγηση της πολιτικής γύρω από το Nord Stream 2. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιμονή μόνο σε κυρώσεις και άρνηση διαλόγου αφαιρεί πιθανότητες ειρηνικής επίλυσης και εμποδίζει την κατανόηση με τη Ρωσία.

Οι προοπτικές επαναλειτουργίας του Nord Stream 2

Κόντρα στο προηγούμενο κλίμα, τον τελευταίο χρόνο έχουν κυκλοφορήσει σενάρια στον Τύπο, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επανέναρξης λειτουργίας του Nord Stream 2, ειδικά μετά την προσέγγιση του Κρεμλίνου με τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής πολιτικής σκηνής παραμένει επιφυλακτικό και αντιμετωπίζει τους υποστηρικτές αλλαγής στρατηγικής με σκεπτικισμό.

Συμπεράσματα για τον ενεργειακό διάλογο Ευρώπης – Ρωσίας

Η πρόταση του Μίχαελ Κρέτσμερ ανοίγει τον δρόμο για μια συζήτηση που συνδυάζει την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική σταθερότητα με την κατά το δυνατόν ομαλή αντιμετώπιση των γεωπολιτικών διαφορών. Ο Nord Stream 2, παρά τη σημερινή του αμφιλεγόμενη θέση, θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο ενεργειακής συνεργασίας Ευρώπης και Ρωσίας, υπό προϋποθέσεις που προωθούν διαφάνεια και ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ

δειτε ακομα

δειτε ακομα