Η γερμανική χημική βιομηχανία, με ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, εκφράζει ανησυχία για τους νέους δασμούς Τραμπ και ζητά ψυχραιμία από την ΕΕ.
Γερμανική Χημική Βιομηχανία και Δασμοί Τραμπ: Έκκληση για Ψυχραιμία
Η γερμανική χημική βιομηχανία, ένας ισχυρός πυλώνας της γερμανικής οικονομίας με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία της σχετικά με τους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, η βιομηχανία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει ψυχραιμία και να αποφύγει βιαστικές αντιδράσεις, καθώς οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές.
VCI: Ανάγκη για Ευέλικτη Αντίδραση και Διάλογο
Η ομοσπονδία χημικών βιομηχανιών VCI, η οποία εκπροσωπεί κορυφαίες εταιρείες όπως η Bayer και η BASF στην Γερμανία, τόνισε την ανάγκη για μια προσεκτική και στοχευμένη προσέγγιση. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της VCI:
- Η ομοσπονδία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
- Τόνισε τη σημασία της ψύχραιμης στάσης από όλες τις πλευρές.
- Προέτρεψε τις Βρυξέλλες να επιδείξουν ευελιξία στην αντίδρασή τους και να συνεχίσουν τον στενό διάλογο με την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με την VCI, ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας αμοιβαία δίκαιης λύσης που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές, αποτρέποντας παράλληλα τη μετατροπή της Γερμανίας σε θύμα ενός ατέρμονου εμπορικού πολέμου. “Οι ΗΠΑ υπήρξαν και παραμένουν κεντρικός εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία” υπογράμμισε η ομοσπονδία.
Εξάρτηση και Ευπάθεια της Γερμανικής Χημικής Βιομηχανίας
Οι ΗΠΑ κατέχουν ηγετική θέση ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της γερμανικής χημικής βιομηχανίας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο των γερμανικών εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, με έμφαση σε εμβόλια και ανοσολογικά σκευάσματα.
Η χημική βιομηχανία, being the τρίτος μεγαλύτερος βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας της αύξησης των αμερικανικών δασμών. Αυτό, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα κρίση ανταγωνιστικότητας που οφείλεται στην άνοδο του κόστους παραγωγής και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα κινεζικά προϊόντα, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο. Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις.