Η αποχώρηση των Φιλελευθέρων από την κυβέρνηση Σολτς, που οδήγησε στην κατάρρευσή της, αποδείχθηκε ότι ήταν κεντρικά σχεδιασμένη κι όχι αυθόρμητη. Ένα μυστικό σχέδιο υπήρχε πίσω από αυτήν την εξέλιξη, με την κρίσιμη ημερομηνία να έχει χαρακτηριστεί «D-Day», αντιστοιχώντας στην ιστορική ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Ντιρ-Σαράι, ο οποίος είχε αρχικά αρνηθεί την ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου και της συγκεκριμένης ορολογίας.
Η ειδησεογραφική πλατφόρμα Tagesschau, του δημόσιου γερμανικού καναλιού ARD, σχολιάζει: «Το έγγραφο περιλαμβάνει λεπτομερώς το σχέδιο αποχώρησης του FDP από τον συνασπισμό με το SPD και τους Πράσινους. Η “ιδανική στιγμή” για την ανακοίνωση της αποχώρησης φαίνεται πως είχε προσδιοριστεί κατά την 45η εβδομάδα του έτους, συγκεκριμένα μεταξύ 4 και 10 Νοεμβρίου. Στις 6 Νοεμβρίου, η συμμαχία διαλύθηκε πραγματικά – όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) απέπεμψε τον Λίντνερ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής συνασπισμού. Το έγγραφο δέχθηκε κριτική για το περιεχόμενό του, αλλά και για την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιήθηκαν.
Η Süddeutsche Zeitung, σε σχόλιο της με τίτλο «Όχι έτσι, αγαπητό FDP», τόνισε: «Η επιλογή λέξεων από τους Φιλελεύθερους στο σχέδιο αποχώρησής τους από την κυβέρνηση είναι ανιστόρητη και δεν αρμόζει σε μια κυβερνητική παράταξη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν κατηγορήθηκαν για ψέματα», αναφέρει η δημοσιογράφος.
Περιγράφει περαιτέρω την κατάσταση: «Ενώ η κυβέρνηση προχωρούσε σε συζητήσεις σχετικά με την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών και την κατάλληλη πολιτική εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, το FDP είχε ήδη εστιάσει αλλού. Πριν από την αποστολή του 18σέλιδου εγγράφου για την οικονομική στροφή στους επικεφαλής άλλων κομμάτων, το σενάριο αποχώρησης φαίνεται πως είχε ήδη καλά μελετηθεί και σχεδιαστεί».
Η… Μαύρη Παρασκευή του FDP
Αναφερόμενο σε «μαύρη Παρασκευή» για τους Φιλελεύθερους, το περιοδικό Spiegel καταθέτει παρατηρήσεις σχετικά με τη διαχείριση του Κρίστιαν Λίντνερ κι αμφισβητεί την προσπάθειά του να πείσει για την άγνοιά του στα σχετικά έγγραφα. «Η ανοίκεια κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης για τον Λίντνερ, ο οποίος έχει θέσει σε κίνδυνο όχι μόνον την δημόσια εικόνα του κόμματος αλλά και την εσωτερική του συνοχή», τονίζεται στον σχολιασμό.
Καθώς πλησιάζουν οι πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, η ανάγκη για ενότητα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Το κόμμα, που βρίσκεται κάτω από το όριο του 5% στις δημοσκοπήσεις, χρειάζεται απεγνωσμένα να ενισχύσει την παρουσία του στο κοινοβούλιο.
Η συγκεκριμένη κρίση θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική για την επόμενη πολιτική μελλοντική του FDP, αφήνοντάς το εκτεθειμένο και χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξεύρεση κυβερνητικού εταίρου στο μέλλον.