Πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) και του Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), των δύο υποψηφίων για την ηγεσία της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης. Η συζήτηση έθεσε στο επίκεντρο θέματα όπως η μεταναστευτική πολιτική, η οικονομική κατάσταση, οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί και ορισμένα προσωπικά ζητήματα. Η αναμέτρηση μεταδόθηκε ζωντανά από τις τηλεοπτικές υπηρεσίες των εφημερίδων Die Welt και Bild, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν θίχτηκε, ενώ απουσίαζαν και ερωτήσεις σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία ή τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Σολτς σχετικά με το αν θα αποδεχόταν να εκλεγεί καγκελάριος με την υποστήριξη της ακροδεξιάς στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag), ο κ. Μερτς απέφυγε μια ξεκάθαρη απάντηση, περιοριζόμενος στο να δηλώσει ότι απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με την AfD, άμεση ή έμμεση, καθώς και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας με την υποστήριξή της.
Από την πλευρά του, ο κ. Σολτς απέκλεισε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας του SPD με τους Πράσινους, την Αριστερά και την Συμμαχία «Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW). «Δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να γίνω καγκελάριος με τις ψήφους της Βάγκενκνεχτ», τόνισε χαρακτηριστικά, θέλοντας να διαλύσει κάθε σχετική φήμη.
Ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό ζήτημα, με τον κ. Μερτς να αναθεωρεί τον αρχικό του στόχο για τις απελάσεις αλλοδαπών. Συγκεκριμένα, ο αρχικός στόχος απελάσεων που είχε παρουσιάσει ο κ. Μερτς στην Bundestag, στο σχέδιο πέντε σημείων που είχε καταθέσει, ανερχόταν στους 40.000 αλλοδαπούς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, αναγνώρισε ότι είναι «φυσικά αδύνατο» να συλληφθούν και να απελαθούν και οι 40.000, παραδεχόμενος παράλληλα ότι είναι πρακτικά αδύνατο να προληφθεί κάθε μεμονωμένο περιστατικό τρομοκρατίας.
«Υπάρχουν όμως 500 επισήμως γνωστά άτομα που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας και κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν από τους δρόμους», υπογράμμισε ο κ. Μερτς, προσθέτοντας ότι το αρχικό σχέδιο πέντε σημείων δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες.
Σε μια πιο προσωπική στιγμή της αντιπαράθεσης, ο Φρίντριχ Μερτς απάντησε σε μια ερώτηση για την προσωπική του ζωή, αναφέροντας ότι είχε τρία αδέρφια, αλλά η μια του αδερφή σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 21 ετών, ενώ ο μικρότερος αδερφός του αρρώστησε σε νεαρή ηλικία με σκλήρυνση κατά πλάκας και απεβίωσε πριν συμπληρώσει τα 50 του χρόνια. «Αυτό άφησε βαθιά σημάδια στην οικογένειά μας και εξακολουθεί να μας επηρεάζει μέχρι σήμερα», εξομολογήθηκε ο αρχηγός του CDU, δίνοντας μια πιο ανθρώπινη διάσταση στην πολιτική αντιπαράθεση.
Σε ένα πιο χαλαρό κλίμα, ο καγκελάριος Σολτς ρωτήθηκε αν θα εμπιστευόταν τον Φρίντριχ Μερτς και θα πήγαινε βόλτα με το αεροπλάνο του (σ.σ. ο κ. Μέρτς κατέχει άδεια πιλότου και του ανήκει αεροσκάφος Diamond DA-62). Απάντησε «ναι, θεωρώ ότι έχει πάρει κανονικά την άδεια πιλότου», υπονοώντας ότι δεν αμφισβητεί τις ικανότητές του. Ο αντίπαλός του ανταπάντησε με χιούμορ, λέγοντας ότι θα τον μετέφερε ευχαρίστως από το Βερολίνο πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αμβούργο.
Αντίστοιχα, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι θα πήγαινε ευχαρίστως για κωπηλασία με τον καγκελάριο, καθώς είναι καλός κολυμβητής, με τον κ. Σολτς να απαντά ότι συνήθως εκείνος είναι ο πηδαλιούχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτιμά να έχει τον έλεγχο.
Στην ερώτηση «ποια ιδιότητά σας θα παραμείνει αμετάβλητη ό,τι κι αν συμβεί», ο Όλαφ Σολτς απάντησε «τα ατσάλινα νεύρα», ενώ ο Φρίντριχ Μερτς απάντησε «η συνέπεια», υπογραμμίζοντας τις δύο βασικές τους αρετές.
Κλείνοντας, σε ερώτηση για τα ψέματα, ο καγκελάριος υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να λέει κανείς καθόλου ψέματα», ενώ ο αντίπαλός του δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να λες όλη την αλήθεια, αλλά ό,τι λες πρέπει να είναι αλήθεια», δίνοντας μια πιο σύνθετη απάντηση.
Η γερμανική πολιτική σκηνή αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν και οι πολιτικοί σχηματισμοί θα επιδιώξουν να πείσουν τους ψηφοφόρους για τις προτάσεις τους. Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την γερμανική κοινωνία, ενώ η ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον.