Γερμανία: Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ ζητάει ειρήνη με τον Πούτιν

Ο Economist χαρακτηρίζει τη Ζάρα Βάγκενκνεχτ ως «λαϊκίστρια σουπερστάρ». Αν και έχει χρόνια εμπειρίας στην γερμανική πολιτική, η 55χρονη Βάγκενκνεχτ φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα της μέσω του κόμματός της, της «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ». Αυτό είναι ένα εντελώς προσωπικό εγχείρημα, περιστρεφόμενο γύρω από τις θέσεις της εναντίον της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, την αυστηρή της προσέγγιση στο μεταναστευτικό, την αντίθεσή της στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις φιλίες που έχει αναπτύξει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία.

Η Βάγκενκνεχτ υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως βουλευτής στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, το Die Linke. Οι παρατηρητές της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ίσως τη γνωρίζουν και ως σύζυγο του Οσκαρ Λαφοντέν, ενός έμπειρου πολιτικού. Ωστόσο, το 2023, αποφάσισε να αποχωρήσει από το Die Linke και να ιδρύσει το δικό της κόμμα, το Bündnis Sahra Wagenknecht-BSW. Μέχρι σήμερα, το κόμμα της έχει συμμετάσχει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, όπως στις ευρωεκλογές του Ιουνίου (6,2%) και στις κρατιδιακές εκλογές του Βρανδεμβούργου (13,5%), της Σαξονίας (11,8%) και της Θουριγγίας (15,8%).

Η ίδια δηλώνει: «Χωρίς ένα εξέχον πρόσωπο, κανείς δεν ξέρει τι εκπροσωπούν τα νέα κόμματα», γι’ αυτό και επέλεξε να ονομάσει έτσι την παράταξή της, αν και σκοπεύει να την μετονομάσει στο μέλλον.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, η Βάγκενκνεχτ αυτοχαρακτηρίζεται ως «αριστερή-συντηρητική». Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία της Αριστεράς – όπως η υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και η αύξηση των μισθών – με προτάσεις που μοιάζουν να προέρχονται από την εθνολαϊκιστική Δεξιά, όπως η αντίθεση στη μετανάστευση.

Αντίκτυπο στον δημόσιο λόγο της έχει η κριτική της προς τη γερμανική κυβέρνηση, την οποία αποκαλεί «τη πιο ανόητη της Ευρώπης» λόγω των κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, έχει χαρακτηρίσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς ως «υποτελή» της Αμερικής και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «υπερβολικά αδιάλλακτο». Παρά τις καταδίκες της για τη ρωσική εισβολή, υποστηρίζει ότι αυτή προήλθε από «νόμιμες ρωσικές ανησυχίες» σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Όταν ο Ζελένσκι μίλησε στην Μπούντεσταγκ τον περασμένο Ιούνιο, οι βουλευτές του κόμματος Βάγκενκνεχτ συντάχθηκαν με τα μέλη του ακροδεξιού AfD στην αποχή τους από την ομιλία.

Η Βάγκενκνεχτ προτείνει ότι χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει η χώρα αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα