Γερμανία: Η Πρόκληση της Επόμενης Μέρας

Η κυβέρνηση Σολτς βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης για τον καγκελάριο δεν υπερψηφίστηκε στη Bundestag, προκαλώντας αναταραχές και προαναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές.

Τι ακολουθεί;

Μετά από τρεις ώρες διαβουλεύσεων, από τους συνολικά 733 βουλευτές της γερμανικής βουλής, οι 717 συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Από αυτούς, 394 ψήφισαν κατά, 207 υπερψήφισαν τη ψήφο εμπιστοσύνης, και 116 βουλευτές απείχαν.

Ο ανταποκριτής Παντελής Βαλασόπουλος αναφέρει ότι «η συνεργασία των τριών κομμάτων δεν πήγε καθόλου καλά, καθώς υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις πολιτικές τους προσεγγίσεις. Το πείραμα αυτό απέτυχε, δέκα μήνες πριν τις τακτικές εκλογές, και οι πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 23 Φεβρουαρίου.»

Πώς θα διαλυθεί η Βουλή πριν τις εκλογές

Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, η πρόωρη διάλυση του κοινοβουλίου μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους:

  • Αν ένας υποψήφιος καγκελάριος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Bundestag, δηλαδή τουλάχιστον 367 ψήφους. Σε αυτή την περίπτωση, ο Γερμανός πρόεδρος έχει την εξουσία να διαλύσει την βουλή. Αυτή η διαδικασία ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
  • Εάν ο καγκελάριος ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Bundestag για να διαπιστώσει αν διαθέτει επαρκή πολιτική στήριξη. Αν δεν πετύχει την πλειοψηφία – όπως αναμένεται να συμβεί σήμερα για τον Σολτς – μπορεί να ζητήσει από τον πρόεδρο την διάλυση της Bundestag εντός 21 ημερών. Αφού συμβεί αυτή η διάλυση, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών.

Ο Σολτς έχει ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς ο 69χρονος Φρίντριχ Μερτζ, ηγέτη της συντηρητικής CDP-CSU, προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και θεωρείται πιθανός διάδοχος του στα αξιώματα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα