Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία είχε προγραμματιστεί τον προηγούμενο καιρό από το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) υπό την ηγεσία του Κρίστιαν Λίντνερ έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο πολιτικό τοπίο της χώρας, καθώς έρχεται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Die Zeit και Süddeutsche Zeitung, ο σχεδιασμός αυτού του σημαντικού πολιτικού βήματος αποκαλύπτει έντονες στρατηγικές και υπονοούμενα.
Όπως αναφέρεται, η επιχείρηση, που πήρε την κωδική ονομασία “D-Day”, ξεκίνησε με μια συνάντηση στην Πότσνταμ στις 29 Σεπτεμβρίου, κοντά στο Βερολίνο, όπου συγκεντρώθηκαν οι βασικοί παράγοντες. Ακολούθησαν πολλές άλλες συναντήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρατηγικών εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς τα βήματα που θα ακολουθούνταν για να διαλυθεί ο συνασπισμός χωρίς να καταλογισθούν ευθύνες στον Κρίστιαν Λίντνερ ή στο κόμμα του.
Τα Έγγραφα – “Το Δραματικό Σενάριο”
Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από τους συμμετέχοντες ως “σενάριο”. Ένα από τα κύρια έγγραφα είναι το 18σελιδο “κείμενο θέσεων”, γνωστό και ως “τορπίλη”, το οποίο παρουσίασε ο Λίντνερ στους κυβερνητικούς εταίρους του με αιτήματα που θεωρούνταν ανέφικτα από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους, όπως η αναστολή των μέτρων για το κλίμα και τα κούρεμα στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συμμετέχοντες ήταν διαιρεμένοι σε απόψεις, με μερικούς να υποστηρίζουν την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι ήταν σχεδόν αναπόφευκτο το πρόωρο τέλος του συνασπισμού. Υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές για τις συναντήσεις: η μία αναφέρει ότι ο Λίντνερ ήθελε να εξετάσει τις διαθέσεις του κόμματος, ενώ η άλλη υποστηρίζει ότι η απόφαση για τη διάλυση είχε ληφθεί ήδη από την πρώτη συνάντηση.
Η αντίδραση του FDP σε αυτές τις αποκαλύψεις ήταν περιορισμένη, με εκπρόσωπο του κόμματος να δηλώνει ότι υπήρξε επανειλημμένη αξιολόγηση της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες και ότι πάντα εξεταζόταν η διάθεση των στελεχών.
Αντιδράσεις και Απογοήτευση
Η αντίδραση από την πλευρά του SPD ήταν έντονη, με τον Ρολφ Μούτσενιχ να δηλώνει ότι ο Κρίστιαν Λίντνερ έχει πέσει πολύ χαμηλά, καθώς τα γεγονότα γύρω από τη διάλυση εξετάζονται τώρα με άλλη οπτική. «Η χρήση των όρων “D-Day” και “τορπίλη” προκαλούν αποστροφή», παρατήρησε ο Μούτσενιχ.
Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του SPD, Ματίας Μιρς, έκανε λόγο για «θέατρο συκοφαντίας» και «απάτη», κατηγορώντας τον Λίντνερ ότι συνωμότησε για να απομακρυνθεί από τη θέση του κυβερνητικού εταίρου. Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη για ευθιξία από πλευράς του FDP, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ένα νέο χαμηλό σημείο στη γερμανική πολιτική κουλτούρα.