Η καμπή για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας ήρθε: Με την αποχώρηση των Φιλελεύθερων από τη “συμμαχία του φαναριού”, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Μπούντεσταγκ για να συνεχίσει με την κυβέρνηση μειοψηφίας που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.
Αυτό το βήμα σηματοδοτεί την αρχή για πιθανές πρόωρες εκλογές, καθώς η κατάσταση της κυβέρνησης είναι ασταθής και η εμπιστοσύνη αμφισβητείται.
Ψήφος Εμπιστοσύνης και Βασικός Νόμος
Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ένα κρίσιμο εργαλείο που επιτρέπει στον ομοσπονδιακό καγκελάριο να ελέγξει την υποστήριξη του νομοθετικού σώματος για τις πολιτικές του.
Εισήχθη στον Βασικό Νόμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να διασφαλίσει ότι ο Καγκελάριος δεν μπορεί να διαλύσει τη Μπούντεσταγκ αυθαίρετα. Μέχρι σήμερα, η διαδικασία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί πέντε φορές στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με τελευταία φορά την ανησυχητική ψηφοφορία που πραγματοποίησε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σχεδόν δύο δεκαετίες πριν.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Όλαφ Σολτς πιθανόν θα αποτύχει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, υποδηλώνοντας ότι οι περισσότεροι βουλευτές θα ανακαλέσουν την υποστήριξή τους στην κυβερνητική του ομάδα.
Το SPD κατέχει 207 έδρες στη Μπούντεσταγκ, ενώ οι Πράσινοι διαθέτουν 117, γεγονός που τους αφήνει πολύ μακριά από την αναγκαία πλειοψηφία των 367 εδρών. Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι βουλευτές των Πρασίνων έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.
Και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης;
Εφόσον ο Όλαφ Σολτς δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, όπως αναμένεται, θα ζητήσει από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να διαλύσει τη Μπούντεσταγκ.
Η απόφαση αυτή ανήκει στον πρόεδρο, αλλά ο Σταϊνμάγερ έχει ήδη δηλώσει σε προηγούμενη ομιλία του ότι είναι πιθανό να υπάρξει διάλυση της Μπούντεσταγκ.
Η ακριβής ημερομηνία που θα πάρει την απόφασή του δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, καθώς έχει προθεσμία 21 ημερών.
Μετά τη διάλυση, πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές εντός 60 ημερών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 39 του Βασικού Νόμου.
Είναι ήδη προγραμματισμένες για τις 23 Φεβρουαρίου 2025, και σύμφωνα με πληροφορίες από τα γερμανικά μέσα, αναμένεται ότι ο Σταϊνμάγερ θα προχωρήσει στη διάλυση της Μπούντεσταγκ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, πιθανώς στις 27 Δεκεμβρίου.