Ποιες είναι οι προσδοκίες των «πρωταγωνιστών» της γερμανικής οικονομίας για το μέλλον; Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης, που συντάσσεται από το Οικονομικό Ινστιτούτο IfO του Μονάχου, παραδοσιακά χρησιμεύει ως ένδειξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Γερμανία. Στην έρευνα συμμετέχουν περίπου 9.000 εταιρείες από όλη τη χώρα.
Δυσάρεστες ειδήσεις για τον Δεκέμβριο: ο δείκτης υποχώρησε στις 84,7 μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 85,5 μονάδες. Αυτή η πτώση σηματοδοτεί τα χαμηλότερα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από τον Μάιο του 2020, όταν οι συνέπειες της πανδημίας άρχισαν να γίνονται σαφείς στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Μείωση τζίρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον δείκτη Datev για τον Νοέμβριο, με πτώση 4,7% συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Οι μικρές επιχειρήσεις (με έως 49 εργαζόμενους) φαίνεται να ξεχωρίζουν, καθώς αντιμετωπίζουν λιγότερες προκλήσεις.
Διάχυτη αδυναμία με εξωτερικές πιέσεις
«Η αδυναμία της γερμανικής οικονομίας έχει γίνει διαρκής», επισημαίνει ο διευθυντής του IfO και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Κλέμενς Φουστ. Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, «υπάρχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα στην οικονομία και εδώ και αρκετό καιρό δεν έχουμε αναλάβει δράση για να το αντιμετωπίσουμε». Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη για μια νέα πολιτική «που να εστιάζει στην ανάπτυξη, διαφορετικά η πτώση θα συνεχιστεί». Προτείνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και περιορισμό της γραφειοκρατίας, που βαραίνουν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο καθηγητής Φουστ αναφέρει επίσης ότι, παρά την σχετική σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία, οι γερμανοί εξαγωγείς δεν φαίνεται να ωφελούνται. Έτσι, όπως ανέφερε πρόσφατα η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, οι τελευταίοι δείκτες δείχνουν μείωση εξαγωγών κατά 2,8% τον Οκτώβριο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί το 2024, με τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να μειώνονται κατά 14%. Ειδικά οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντική αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές.
Μήπως πλησιάζουν νέες απολύσεις;
Δυσάρεστα στοιχεία εντοπίζονται και στο Βαρόμετρο για την Απασχόληση, το οποίο επιμελείται το Ινστιτούτο IfO για την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης έπεσε στις 92,4 μονάδες, από 93,3 τον Νοέμβριο. «Αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που επιθυμούν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ ολοένα και λιγότερες ανακοινώνουν νέες προσλήψεις», δηλώνει στην Handelsblatt ο αναλυτής του IfO, Κλάους Βολράμπε.
Πηγή: Pagenews.gr