Γερμανία: Αδιάφοροι μονομάχοι και ψηφοφόροι

Την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σολτς, οι δημοσιογράφοι δεν περίμεναν ιδιαίτερες εκπλήξεις σχετικά με το αποτέλεσμα. Ο καγκελάριος είχε ήδη διασφαλίσει ότι οι Πράσινοι, εταίροι του, δεν θα τον υποστηρίξουν, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) να τον κρατήσουν στην εξουσία μέσω μιας απροσδόκητης θετικής ψήφου.

Η προσοχή είχε επικεντρωθεί στη συζήτηση που θα διεξαγόταν νωρίτερα, όπου η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να κάνει τον απολογισμό της μέχρι στιγμής, ενώ και η αντιπολίτευση θα παρουσίαζε τις απόψεις της για την επόμενη τετραετία, εν όψει εκλογών.

Μια βραχεία επαφή

Αυτοί που παρακολούθησαν τη συζήτηση πιθανότατα απογοητεύτηκαν από τη ρηχότητα των αντιπαραθέσεων, που σε ορισμένα σημεία θύμιζαν σχολικές αντιπαραθέσεις. Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, προέβη σε δηλώσεις όπως «ντροπή» για την καγκελαρία του Σολτς, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα υποτιμητικά σχόλια άλλων Ευρωπαίων ηγετών που φημολογείται ότι εκφράστηκαν πίσω από την πλάτη του.

Ο Σολτς αντεπίθεσε και επιτέθηκε σφοδρά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, προσπαθώντας να τον εμφανίσει ως υπεύθυνο για την αποτυχία του τρίχρωμου κυβερνητικού συνασπισμού. Η υποστήριξη του Μερτς προς τον Λίντνερ ενίσχυσε τις υποψίες για πιθανή μελλοντική συνεργασία μεταξύ τους, ενώ η συμμετοχή των Φιλελεύθερων στις επόμενες εκλογές παραμένει αβέβαιη.

Η πιθανότητα στους Πράσινους

Οι Πράσινοι φαίνεται πως είναι σε θέση να διαδραματίσουν ρυθμιστικό ρόλο, καθώς επιθυμούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση, ακόμη και με διαφορετικό κυβερνητικό εταίρο. Όμως, οι δηλώσεις του επικεφαλής τους Ρόμπερτ Χάμπεκ να επιστρέψουν στις ρίζες τους και να συνεργαστούν με την Χριστιανοδημοκρατία φαίνεται ότι δεν συνιστούν αξιόπιστη προεκλογική στρατηγική.

Από την άλλη, η Αλίς Βάιντελ από την AfD φαίνεται να απολαμβάνει τη θέση της και προσπαθεί να αποφύγει σφάλματα που θα μπορούσαν να κοστίσουν τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ο προεκλογικός της λόγος, αν και συχνά σκληρός, μπορεί να ευνοηθεί από μια προεκλογική ατμόσφαιρα που εστιάζει στην πόλωση.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από έντονους τόνους και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», αλλά οι περισσότερες αναλύσεις του γερμανικού Τύπου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν ανταγωνίζεται τις πραγματικές προσδοκίες της κοινωνίας. Η χώρα έχει ανάγκη από τολμηρές προτάσεις και καινοτόμες ιδέες, κι όχι από πολεμικές κραυγές και ξεπερασμένες εμμονές. Δυστυχώς, ο φόβος ότι οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις θα κυριαρχηθούν από αυτό το κλίμα είναι απολύτως δικαιολογημένος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα