Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας καταδίκασαν την “αναλογική βία” που χρησιμοποιείται κατά των υποστηρικτών της ΕΕ στη Γεωργία, με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται εδώ και δέκα νύχτες.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις υπουργοί ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών της αντιπολίτευσης.
Περισσότεροι από 400 διαδηλωτές, μαζί με ηγέτες της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον 50 δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί, ενώ πάνω από 100 άτομα έχουν νοσηλευτεί λόγω των τραυματισμών τους.
Στην παρέμβασή τους, οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι “τα θεμελιώδη δικαιώματα, που περιλαμβάνουν την ελευθερία των ειρηνικών συγκεντρώσεων και την ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να γίνονται σεβαστά σύμφωνα με το σύνταγμα της Γεωργίας και τις διεθνείς υποχρεώσεις“.
Οι Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία ζήτησαν από την κυβερνητική παράταξη “Όνειρο της Γεωργίας” να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει έναν χωρίς αποκλεισμούς διάλογο με όλους τους πολιτικούς φορείς και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι “είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές επιδιώξεις του γεωργιανού λαού”.
Για τη βίαιη καταστολή αντέτειναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τη δραστική καταστολή όσων προσεύχονται για τη συνέχιση των ευρωπαϊκών δεσμών της Γεωργίας.
Η κυβερνώσα παράταξη “Όνειρο της Γεωργίας” διατήρησε τον έλεγχο του κοινοβουλίου στις αμφισβητούμενες εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες πολλοί θεώρησαν ως δημοψήφισμα για τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Γεωργίας.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειραγώγησε τις εκλογές με τη στήριξη της γειτονικής Ρωσίας, ώστε να διατηρήσει την εξουσία του κατά την εκλογική διαδικασία που ονομάζει “φιλική προς τη Μόσχα”.
Οι αρχικές διαμαρτυρίες κατά των εκλογών επεκτάθηκαν και πέρα από την πρωτεύουσα Τιφλίδα μετά την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ τουλάχιστον μέχρι το 2028.
“Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν τους σκοπούς τους μέσω της βίας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους και θα μας υποστηρίξουν. Δεν έχω ιδέα ποιο είναι το σχέδιό τους”, δήλωσε η διαδηλώτρια Elene Chikovani.
Η απόφαση για την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών προήλθε ως απάντηση σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδίκασε τις εκλογές ως μη ελεύθερες και μη δίκαιες.
Το ψήφισμα ανέφερε ότι οι εκλογές αποτελούν ένδειξη της συνεχιζόμενης δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στη Γεωργία και ότι η κυβερνώσα παράταξη “Όνειρο της Γεωργίας” φέρει την ευθύνη για αυτό.