Οι τελευταίες ημέρες στη Γεωργία έχουν φέρει στο προσκήνιο μια ανησυχητική πραγματικότητα, καθώς συμμορίες μασκοφόρων ντυμένων στα μαύρα επιτίθενται σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους. Αυτές οι ομάδες, γνωστές ως «τιτούσκι», είναι εμπνευσμένες από την ουκρανική ορολογία που περιγράφει τους κακοποιούς που επιτίθενται σε αντιπάλους της φιλορωσικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Μαϊντάν το 2014, η οποία ανάγκασε τον τότε πρόεδρο να καταφύγει στη Μόσχα. Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο δημοσιογράφοι ενός φιλοαντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού τραυματίστηκαν σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης που εκτυλίχθηκε μπροστά στις κάμερες, καθώς καλύπτονταν οι διαδηλώσεις.
Τα γεγονότα επεκτάθηκαν με τον Κόμπα Χαμπάζι, έναν αναγνωρίσιμο πολιτικό του κόμματος «Συνασπισμός για Αλλαγή», ο οποίος υφίσταντο βίαιη επίθεση στην έδρα του κόμματός του.
Στις κλειστές κάμερες έγνεφα 15 μαυροντυμένων ανδρών να εισέρχονται στο κτίριο, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στον Χαμπάζι, ο οποίος δέχθηκε ξυλοδαρμό ενώ βρισκόταν ακινητοποιημένος στο πάτωμα.
Συνέντευξή του στο Reuters, δύο ημέρες μετά την επίθεση, τον υποχρέωσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση της Γεωργίας για την επιθετικότητα αυτή.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται σε αυτό το επεισόδιο», δήλωσε ο Χαμπάζι, με τον περιτύλιγμα του κεφαλιού του. «Η κυβέρνηση είναι δομημένη πάνω στη βία». Από την πλευρά τους, οι αρχές της Γεωργίας διατείνεται πως δεν έχουν καμία ανάμειξη στις επιθέσεις και τις καταδικάζουν, ενώ το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στην αντιπολίτευση προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στο Γεωργιανό Όνειρο.
Επίθεση κατά αστυνομικών
Την ίδια στιγμή, μερικοί διαδηλωτές ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν πυροτεχνήματα και άλλα βλήματα εναντίον της αστυνομίας, ισχυριζόμενοι ότι αμύνονταν σε επιθέσεις με δακρυγόνα και γκλομπ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 150 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις αυτές. Η κυβερνητική πολιτική, ειδικότερα η απόφαση του Γεωργιανού Ονείρου να αναστείλει τη συζήτηση για την ένταξη στην ΕΕ μέχρι το 2028, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στον πληθυσμό.
Το Γεωργιανό Όνειρο προτάσσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης, μετά την υποστήριξη της Ρωσίας σε αποσχιστικές περιοχές της Γεωργίας. Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη χώρα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών και πρότεινε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της γεωργιανής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον γεωργιανό συνήγορο του πολίτη, Λεβάν Ιοσελιάνι, υπήρξε αυξημένος αριθμός κρατουμένων που δήλωσαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε πυροτεχνήματα και υλικά κατασκευής βομβών μολότοφ σε έδρες αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Ωστόσο, τα εν λόγω κόμματα κατήγγειλαν ότι οι αρχές έχουν «φυτέψει» αυτά τα υλικά για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον τους.
Διαδηλωτές φυλακίζονται χωρίς κατηγορία
Η περίπτωση της 75χρονης Μαρίνα Τερισβίλι, της οποίας ο γιος σκοτώθηκε σε εθνικιστική συγκέντρωση το 1992, φέρνει στο προσκήνιο την τραγική κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων. Ο γιος της, Γκιόργκι, συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής επιρροής και αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες.
Η κατάσταση είναι δραματική για πολλές οικογένειες, καθώς οι αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 400 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών κατά της καθυστέρησης της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Η αντίθεση αυτών των γεγονότων με την ιστορική υποστήριξη της Γεωργίας προς τη Δύση είναι δραματική.