Έντονη προειδοποίηση απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την κρίση στη Γάζα, δηλώνοντας τη Δευτέρα ότι απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται, θέτοντας ως τελεσίγραφο το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον Τραμπ, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα εισηγηθεί την ακύρωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, επιτρέποντας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να “ξεσπάσει η κόλαση”.
Η παρέμβαση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χαμάς για καθυστέρηση στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβίαση των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας. Η οργάνωση δήλωσε ότι η προγραμματισμένη παράδοση του Σαββάτου αναβάλλεται, δημιουργώντας την πρώτη σοβαρή κρίση στην εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Εκπρόσωπος της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι οι παραβιάσεις περιλαμβάνουν «την καθυστέρηση της επιστροφής των εκτοπισμένων στη βόρεια Γάζα και στοχευμένες επιθέσεις εναντίον τους με βομβαρδισμούς και πυρά». Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων της εκεχειρίας.
Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της Χαμάς, διαβεβαίωσε ότι η οργάνωση παραμένει προσηλωμένη στην συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η παράδοση της 15ης Φεβρουαρίου αναβάλλεται επ’ αόριστον, «έως ότου η κατοχή δεσμευτεί πλήρως και αντισταθμίσει τις παραβιάσεις των προηγούμενων εβδομάδων». Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της εκεχειρίας αυξάνεται.
Πηγές ασφαλείας από την Αίγυπτο, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ως μεσολαβητές, εξέφρασαν στο Reuters φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Χαμάς εκφράζει την πεποίθηση ότι το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα την κατάπαυση του πυρός, η οποία ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου και βρίσκεται στην πρώτη φάση εφαρμογής της, διάρκειας 42 ημερών. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες και η έλλειψη εμπιστοσύνης υπονομεύουν τις προσπάθειες για διατήρηση της εκεχειρίας.
Η τελευταία απελευθέρωση ομήρων πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με την απελευθέρωση τριών Ισραηλινών. Επιπλέον, πέντε υπήκοοι Ταϊλάνδης που είχαν απελευθερωθεί τον προηγούμενο μήνα, επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους στην Μπανγκόκ, προσφέροντας μια νότα αισιοδοξίας μέσα στην γενικότερη αβεβαιότητα. Κάθε απελευθέρωση ομήρου αποτελεί μια μικρή νίκη, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.
Οι απελευθερωθέντες συγκαταλέγονται στους περίπου 250 ανθρώπους που απήχθησαν κατά την διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για τον νέο κύκλο βίας και όξυνσης της κρίσης στην περιοχή.