Στη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης, η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση στη Γάζα, υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά την Τετάρτη. Οι προσδοκίες για μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα φέρει την ειρήνη και θα επιτρέψει την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων αυξάνονται καθημερινά.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα διαχειριστεί τη Γάζα μετά τον πόλεμο είναι κρίσιμο ζήτημα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, οι οποίες εστιάζουν τόσο στην άμεση κατάπαυση του πυρός όσο και στην ανταλλαγή ομήρων που παραμένουν φυλακισμένοι στο θύλακα, έναντι Παλαιστινίων κρατούμενων στις φυλακές του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια εντολής του σε συνέδριο στη Νορβηγία, ο Μουσταφά τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η πίεση για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Γάζα, προκειμένου να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους που αντιμετωπίζουν μια δραματική κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης μετά από 15 μήνες μαχών.
Η εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα
Ο Μουσταφά τόνισε ότι μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει τη νόμιμη εξουσία να διαχειριστεί τη Γάζα μετά τις εχθροπραξίες. Δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να μην υπάρξει προσπάθεια διάσπασης της Γάζας από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε μια ενδεχόμενη συμφωνία προς την κατεύθυνση ενός παλαιστινιακού κράτους.
«Ενώ περιμένουμε την εκεχειρία, πρέπει να είναι σαφές ότι καμία άλλη οντότητα δεν θα είναι αποδεκτή ως κυβέρνηση στη Γάζα εκτός από τη νόμιμη παλαιστινιακή ηγεσία και την κυβέρνηση του κράτους της Παλαιστίνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μουσταφά υπογράμμισε επίσης ότι η αναγνώριση από τη Νορβηγία ενός παλαιστινιακού κράτους υπό την Παλαιστινιακή Αρχή, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επιδίωξη της λύσης των δύο κρατών, η οποία υποστηρίζεται ευρέως από την διεθνή κοινότητα.
Η θέση του Ισραήλ σχετικά με τη Χαμάς
Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει απορρίψει οποιαδήποτε υπόθεση για ανάμειξη της Χαμάς, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας πριν από την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί περιορισμένη εξουσία στη Δυτική Όχθη, καθώς έχει καταστεί στόχος κατηγοριών για υποστήριξη επιθέσεων κατά του Ισραήλ.
Για τα στελέχη του Ισραήλ, η ευρεία υποστήριξη προς τη Χαμάς σε περιοχές εκτός της Γάζας είναι ανησυχητική, με αποτέλεσμα να τρέφουν δύσπιστα αισθήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης υπό την Αρχή, η οποία κυριαρχείται από τη φράξια της Φάταχ, ιδρύτρια του Γιασέρ Αραφάτ. Συν τοις άλλοις, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις από την αντίπαλη Χαμάς, που την έχει εκδιώξει από τη Γάζα το 2007 ύστερα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο.