Τα διαζύγια μεταξύ Αμερικανών που έχουν περάσει τα 50 έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση από τη δεκαετία του 1990.
Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ζευγάρια άνω των 50 που επιλέγουν να τερματίσουν τις μακροχρόνιες σχέσεις τους. Ο όρος «γκρίζο διαζύγιο» αναφέρεται σε αυτό το φαινόμενο και παρατηρείται ότι το ποσοστό διαζυγίων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 1990 και 2010.
Μια πρόσφατη μελέτη του 2022, που δημοσιεύτηκε στα The Journals of Gerontology, αποκαλύπτει ότι το 36% των ενηλίκων που χώρισαν εκείνη τη χρονιά στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 50 ετών και άνω. Εντυπωσιακό είναι ότι η μόνη ηλικιακή ομάδα που βλέπει αύξηση στα διαζύγια είναι αυτή των 65 ετών και άνω. Η Σούζαν Μπράουν, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Bowling Green State University, είναι μία από τις ειδικούς που έχει συμβάλει στη δημιουργία του όρου «γκρίζο διαζύγιο».
«Φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ξεκινούν διαδικασίες διαζυγίου, κάτι που μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι αυτές συχνά αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία μέσα στη σχέση», ανέφερε η Μπράουν.
Τα γκρίζα διαζύγια έχουν γίνει θέμα συζήτησης και στην pop κουλτούρα, με ταινίες όπως το “First Wives Club” το 1996 και το “It’s Complicated” το 2009 να αναδεικνύουν τέτοια θέματα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 1996 έως το 2009, το ποσοστό διαζυγίων για την εν λόγω δημογραφική ομάδα υπερδιπλασιάστηκε.
Επιπλέον, πολλές διασημότητες έχουν ανακοινώσει πρόσφατα τους χωρισμούς τους, γεγονός που προσθέτει ακόμη περισσότερη προβολή στο φαινόμενο. Από ηθοποιούς όπως η Μέριλ Στριπ και ο Χιου Τζάκμαν μέχρι δισεκατομμυριούχους όπως οι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, οι δημόσιες ανακοινώσεις των χωρισμών τους μοιάζουν να αντανακλούν γενικότερες τάσεις στην κοινωνία.
«Αυτές οι περιπτώσεις διασημοτήτων πραγματικά αποτυπώνουν τη μεγαλύτερη εικόνα που συμβαίνει στον πληθυσμό», παρατήρησε η Σούζαν Μπράουν. «Επίσης, βοηθούν να γίνει αποδεκτό το γκρίζο διαζύγιο στη δεύτερη φάση της ζωής μας».
Η Μπράουν πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες των γενεών παίζουν ρόλο στα γκρίζα διαζύγια. «Πολλές από τις εμπειρίες των baby boomers διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του διαζυγίου τη δεκαετία του 1970 και του 1980, με πολλούς από αυτούς να χωρίζουν νωρίς και έπειτα να ξαναπαντρεύονται».
«Οι αλλαγές στα πρότυπα συμπεριφοράς είναι εμφανείς. Όλοι οι ηλικιωμένοι δείχνουν μια αρκετά υποστηρικτική στάση απέναντι στο διαζύγιο, εάν βρίσκονται σε ανικανοποίητες σχέσεις», συμπλήρωσε.
Η καλλιτέχνης Έντιθ Χέικ ανήκει στην ταχέως αυξανόμενη ομάδα Αμερικανών που επιλέγουν να χωρίσουν μετά τα 50. Η 74χρονη δήλωσε στην εκπομπή Nightline του ABC News ότι ζει «την πιο έντονη ζωή που θα μπορούσε να φανταστεί» μετά το διαζύγιό της.
Η Χέικ μοιράστηκε τη ζωή της σε ένα παραδοσιακό νοικοκυριό, αλλά η σύγχρονη προοπτική της έχει αλλάξει δραματικά. «Μεγάλωσα με την πεποίθηση ότι θα παντρευόμουν και θα αναλάμβανε ο σύζυγός μου. Το διαζύγιο δεν ήταν κάτι που σκεφτόμουν ποτέ μέχρι που συνέβη», είπε. «Οι γυναίκες της γενιάς μου έχουν ανακαλύψει τη δύναμη της ελευθερίας τους και δεν χρειάζεται να παραμένουμε παντρεμένες όπως οι μητέρες μας», πρόσθεσε.
Σαν την Έντιθ, η podcaster Λάουρα Στάσι βρήκε τη ζωή της ως ανύπαντρη αναζωογονητική. Η 64χρονη Στάσι χώρισε μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια γάμου και, αν και αρχικά ένιωσε να έχει χάσει την ταυτότητά της, σύντομα ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Σήμερα, παρουσιάζει το podcast “Dating while Grey”, που εστιάζει στη δημιουργία σχέσεων και γνωριμιών για μεγαλύτερους ενήλικες «που έχουν γκριζάρει».